Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У міській лікарні Львова відкрили Центр променевої терапії

Сучасний Центр променевого лікування пацієнтів з онкозахворюваннями запрацював на базі лікарні святого Пантелеймона, що на вул. Миколайчука у Львові. Тепер онкопацієнти зможуть отримувати весь цикл лікування в межах однієї лікарні. Запустити новий медичний напрямок змогли завдяки придбаному в цьому році лінійному прискорювачу Halcyon.

Цей апарат дозволяє максимально точно контролювати дозу випромінювання, що, відповідно, мінімізує вплив променів на суміжні тканини. Щодня тут зможуть отримувати допомогу щонайменше 30 пацієнтів, повідомили в ЛМР. 

Центр променевої терапії займає два поверхи – мінус перший і перший та розрахований лише для амбулаторних пацієнтів. «Лінійний прискорювач розташований під землею, у бункері. Приміщення облаштовано таким чином, аби рентген-промені не опромінювали людей довкола. Пацієнт приходить, отримує послугу. Далі, в залежності від стану здоров’я, йде або додому, або в стаціонар.

А на першому поверсі облаштовані кімнати, де лікарі надають консультації онкохворим пацієнтам та призначають лікування», - розповів генеральний директор Першого медоб'єднання Львова Олег Самчук.

Він наголосив, що до сьогодні у лікарні Святого Пантелеймона для пацієнтів з онкозахворюваннями була доступна діагностика, онкохірургія та хіміотерапія.  Оскільки лінійного прискорювача у лікарні не було, то променеву терапію пацієнти змушені були проходити в Львівському або у Волинському обласних онкологічних центрах.

«Тепер всю послугу вони отримуватимуть у замкнутому циклі в одному лікувальному закладі. Лікарі зможуть контролювати їхній стан від початку і до завершення лікування. Це складні пацієнти, вони мають багато супутніх захворювань і мають бути під жорстким контролем лікарів», - зазначив Олег Самчук.

Керівниця управління охорони здоров’я ЛМР Марта Матюшко зауважила, що цей Центр  є надважливий не тільки для мешканців Львівської громади, а  для всіх українців. «Це дозволить суттєво наблизити до населення таку важливу послугу»,- зазначила вона. 

Олег Самчук додав, що ремонт приміщення та закупівля обладнання здійснювались за кошти  міста та  Першого медоб'єднання Львова.

Невдовзі, за сприяння Міністерства охорони здоров’я, Центр променевої терапії отримає ще один лінійний прискорювач. Крім того, аналогічний центр планують відкрити у ще одній міській лікарні – святого Луки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ