Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Музеї Митрополита Андрея Шептицького реставрують віднайдену надбрамну ікону ХVІІІ століття

Ікону святого Вінсента, покровителя сиріт, виявили над дверима львівського Музею Митрополита Андрея Шептицького у Львові після того, як демонтували стіну збудовану за радянських часів. Про це інформує пресслужба Львівської ОВА.

Реставрує її художниця-реставраторка Ірина Гірна. Під надбрамним образом ХVІІІ століття вона знайшла ще більш ранні розписи.

Зведену у радянські часи стіну, за якою були туалети, адміністрація музею  демонтувала на початку червня цього року, отримавши всі необхідні дозволи від Управління охорони історичного середовища Львова та Департаменту архітектури Львівської ОВА. Адже комплекс колишнього монастиря отців-реформатів, за адресою вул. Кривоноса, 1, де сьогодні є храм святого Климентія Шептицького та Музей Митрополита Шептицького, є пам’яткою архітектури.

Стіну з туалетами та «глухе подвір'я» тут збудували в радянські часи, коли в комплексі колишнього монастиря перебували жіноча колонія та школа міліції.

Відтак над дверима до музею, що були колись монастирськими, виявили надбрамну ікону святого Вінсента. А під нею - барокові розписи, створені, можливо, ще при будівництві монастиря отців-реформатів.

«Коли ми демонтували стіну, виявили нішу над дверима. І коли з неї забрали цеглу, побачили образ. Він з кінця 18 століття. Але під цим образом ми відкрити дуже цікаву знахідку часів отців-реформатів, що були першими господарями цієї обителі. Ікона святого Вінсента - вже часів, коли цей монастир передали сиротинцю. Але під нею є ще одна ніша. Вона кольорована рожевим, а знизу маємо ще один гарний бароковий орнамент з вазою. Припускаю, що в цій давнішій ніші могла стояти якась скульптура, яка вже не збереглася. Напевно, коли прийшов сюди сиротинець, вони замурували цю давню нішу, бо, можливо, було вже не модно. І зверху намалювали святого Вінсента, який є покровителем сиротинців і сиріт», - зазначає художниця-реставраторка, менеджерка експозиції музею Ірина Гірна.

Наразі майстриня розписи закріплює та відкриває частину давнішого розпису. Минулого тижня в музеї відбулася перша реставраційна рада, де фахівці вирішували, яким має бути остаточний варіант реставрації.

За словами директора та засновника музею отця Севастьяна Дмитруха, однозначно, збережуть та експонуватимуть розписи обох періодів.

Завершити реставрацію планують до середини серпня.

Нагадаємо, музей Митрополита Андрея Шептицького створили у Львові у серпні 2020 року в приміщенні колишнього монастиря отців-реформатів за адресою Кривоноса, 1. Його директором є опікун мистецької збірки митрополита «Студіон» отець Севастьян Дмитрух. Два роки установа діяла в кількох приміщеннях першого поверху, а цьогоріч музею нарешті передали ще частину колишнього монастирського комплексу - другий і треті поверхи над нинішнім музеєм.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ