Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У музеї Йогана Пінзеля завершується реставрація вітражів

У музеї скульптури Йогана Пінзеля завершуються реставраційні роботи розпочаті у серпні 2016 року – ремонт даху, фасадів та вітражів, - прес-служба Львівської міської ради.

Усі роботи планують завершити до кінця цього року. Роботи проводяться за кошт міського бюджету Львова. Загальна вартість робіт більше 6 млн. грн.

Цього літа розпочалися роботи з реставрації 5-ти великих і 1 малого вітражів музею Пінзеля. Роботи виконує ПП «Володар-Маркет» на замовлення управління охорони історичного середовища ЛМР.

«Реставрація вітражів відбувається в рамках загальної реставрації зовнішнього вигляду костелу Кларисок - музею Пінзеля. Це один з етапів реставрації фасаду. Зараз фірма ПП «Володар-Маркет», яка виграла тендер, проводить реставраційні роботи фасадів і вітражів, які є зовнішньою частиною костелу. Робота складна і дуже тонка.

Доля усміхається Бучачу: нова знахідка Пінзеля!

Роботи проводяться виключно за кошти міського бюджету. Загально реставрація фасадів разом з вітражами коштує близько 3 млн. грн., стільки ж коштує ремонт даху. Усі роботи йдуть до завершення. До кінця року плануємо все закінчити. Вже відкритий головний фасад, на бокових ще стоять риштування. Над основною навою вже перекриті дахи, зроблена сигнатурка, відреставровані хрести. Вітражі за два-три тижні також плануємо закінчити повністю. Зараз триває реставрація останнього вітражу», - розповіла Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища ЛМР.

Керує реставраційними роботами Марія Шумська, реставратор ПП «Володар-Маркет». За її словами стан вітражів був критичний: рамки повигиналися через перепади температур, скло понищилося і потріскало. Тому під час реставрації усі вітражі демонтовували і розбирали на сегменти, очищали і укріплювали потріскане скло та укріплювали рамки.

«Плануємо до кінця листопада завершити цей об’єкт. Усі роботи в музеї Пінзеля ми розпочали в серпня 2016 року. Зараз вже на завершені ремонт фасадів і даху. Однак на відреставрованому фасаді можна побачити плями. Вони утворюються через окиснення міді. Оскільки сама вежа не є рівною: доверху вона робиться завуженою і окиснена мідь капає і утворюються плями. Таке окиснення буде йти протягом трьох років і на стіні будуть утворюватися зелені плями. Дах криємо саме міддю, тому що вона тут була першочергово і ми відтворюємо автентичний вид», - розповіла Надія Мелета, директор ПП «Володар-Маркет».

Рестараційні роботи і музеї Пінзеля Тарас Возняк, генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького, назвав прикладом доброї співпраці з владою міста.

«Пінзель є знаковою фігурою для міста Львова: так як Моцарт є для Відня, так Пінзель може бути для Львова.

Реставраційні роботи у цьому музеї – це приклад доброї співпраці з Львівською міською радою. Вона працює ефективно: відремонтувала площу перед музеєм і зараз, за кошт міста, майже на викінчені фасади», - розповів Тарас Возняк.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ