Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У МВФ назвали головні ризики держбюджету-2018

Постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман вважає, що найбільші ризики держбюджету-2018 полягають у зашвидкому зростанні видатків. Про це Люнгман сказав в коментарі ЕП.

Він нагадав, що наразі МВФ має з Україною активну чотирирічну програму, термін якої добігає завершення у березні 2019 року.

"Програма робить особливий наголос на питаннях податково-бюджетного та фінансового секторів,  а також на структурних реформах, що покликані поліпшити бізнес-середовище та подолати корупцію, пожвавити енергетичну та земельну реформи та наростити економічну ефективність шляхом реформування та приватизації держпідприємств", - заявив Люнгман.

"У нашому діалозі з владою ми сфокусовані, як і раніше, на успішному впровадженні чинної програми", - відзначив представник МВФ в Україні.

За його словами, важливо, щоби  податково-бюджетна політика керувалася досягненням трьох цілей:

Перша – скорочення боргу шляхом утримання фіскальних дефіцитів на низькому рівні.

Друга - контроль поточних видатків, як-от фонду зарплати, пенсій та трансфертів підприємствам та домогосподарствам, з тим, щоби достатньо ресурсів скеровувалося на інвестиції в інфраструктуру та інші пріоритетні галузі.

Третя - впровадження реформ для поліпшення податкової системи та якості державних послуг.

"Ризики, які ми бачимо, полягають у зашвидкому зростанні поточних видатків - темп збільшення яких суттєво перевищує номінальне зростання економіки, і в істотному уповільненні деяких реформ. В сукупності це шкодитиме конкурентоспроможності України, а врешті-решт загрожуватиме її борговій стійкості", - заявив Люнгман.

"Не менш важливо, щоб покладені в основу бюджету-2018 очікування були реалістичними. Фіскальний дефіцит не повинен перевищувати заплановану стелю, асигнування державних інвестицій реалізовувалось без посилення податкового навантаження", - підсумував він.

Економічна правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ