Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

У Нагуєвичах стартував III Міжнародний з’їзд архівістів та хранителів музеїв

Фото: Дрогобицька міська рада
Фото: Дрогобицька міська рада
Фото: Дрогобицька міська рада
Фото: Дрогобицька міська рада
Фото: Дрогобицька міська рада
Фото: Дрогобицька міська рада
Фото: Дрогобицька міська рада
Фото: Дрогобицька міська рада
1/4
Об’єднані Франком та бажанням оцифрувати багату спадщину Каменяра та архіви низки музеїв України – на малій Батьківщині Франка 27 травня стартував III Міжнародний з’їзд архівістів та хранителів музеїв. Про це повідомили у Дрогобицькій міській раді.

Захід об’єднав представників влади області, міста та району, духовенство, народних та місцевих депутатів, музейників, науковців, франкознавців, освітян, благодійників та міжнародних партнерів. Особливим та почесним гостем заходу був – Петро Галущак, внук Петра Франка, правнук Івана Франка.

Дрогобицьку громаду на події представляв міський голова Тарас Кучма, заступник очільника громади Віталій Вовків та староста Нагуєвич Леся Гром.

Цьогорічна тема академії – «Діджиталізація архівних, музейних та франкознавчих колекцій в Україні: досягнення 2020-2024 рр. і нова цифрова міжнародна місія в умовах воєнного стану».

Як наголосив у вступному слові директор ДІКЗ «Нагуєвичі» Богдан Лазорак – із війною побільшало викликів. Адже окупант прицільно нищить та стирає з лиця землі музеї, архіви, бібліотеки та Будинки культури. Тож завдання влади та музейників сьогодні – зберегти цінну спадщину світочів української культури та письменництва, зберегти історичні та архівні документи й книги, цінні твори й передати їх наступним поколінням. Для цього в державі й розгорнуто процес оцифрування даних музеїв та архівів. Не стоїть осторонь цих процесів і ДІКЗ «Нагуєвичі». Завдяки співпраці із Фондом «Зберігаймо спадщину» м.Люблін – у ДІКЗ «Нагуєвичі» активно триває процес оцифрування Франкових надбань та цінних документів, пов’язнаних із життям, творчістю та родиною Генія.

Коли вітальне слово на заході взяв правнук Франка – Петро Галущак то зазначив, що Іван Франко завжди щиро вірив у те, що українці будуть господарями у «своїй хаті» і на «своїй землі». В час військового вторгнення ці слова звучать ще актуальніше, оскільки через сучасні технології маємо зберегти нашу пам’ять, архіви та національну самобутність і тим самим не дозволити ворогові їх знищити.

«Герої щоденно боронять наші кордони на фронті, а завдання науковців, музейників та архівістів передати нашу історію, не втрачену, не переписану, а живу та оригінальну. Тож процес оцифрування архівних даних музеїв має набирати обертів, бо це шлях передати нашим нащадкам свою історію в оригіналі», – підкреслив Петро Галущак.

За словами директорки Департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОВА Ірини Гаврилюк – наразі вдалось оцифрувати 10% музейних фондів держави. Процес клопіткий та тривалий. Комусь ці цифри можуть видатись надто малими, але в них вкладено дуже багато праці. Тільки на Львівщині зберігається 14% важливих архівних даних від державних музеїв України. Тож пані Гаврилюк подякувала ДІКЗ «Нагуєвичі» за те, що активно сприяють важливій справи та  оцифровують дані свого музею. Тим самим музейники долучаються до збереження історичної правди.

Експонати музеїв, як і люди гинуть, тож оцифрування – це шанс на їхнє нове життя. Таку важливу думку підкреслив у своєму виступі перед присутніми міський голова Дрогобича Тарас Кучма.

Якби українська вдала ще з початком Незалежності працювала з архівами, відкривала їх – ми б не чули сьогодні примарних думок «про єдиний народ» – таку думку розвинув у своєму виступі Ігор Курус, директор-розпорядник Міжнародного фонду Івана Франка. За роки існування Фонд змушений змінювати свою місію і завдання – не тільки нести правду про Франка та його багату спадщину, а в час війни відкривати й поповнювати музеї та архіви. Наразі фонд активно працює над новим проектом – «Культура в один клік».

Серед низки виступаючих були і народний депутат України Олег Синютка, директорка Центрального державного історичного архіву у м.Львові Олеся Стефаник, директорка Центрального державного архіву вищих органів влади та Управління культури Лариса Левченко, голова Міжнародного Благодійного фонду «Збережімо спадщину» м.Люблін Артур Дерлікевич та багато інших.

Також в межах заходу було презентовано обладнання, за допомогою якою комплекс «Нагуєвичі» сьогодні активно оцифровує архівні дані.

Триватиме ІІІ-й Міжнародний з’їзд архівістів та хранителів музеїв у Нагуєвичах впродовж двох днів – 27-28 травня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ