Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У навчальних закладах Львова відновили понад 900 вікон, розбитих через обстріли

Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
1/4
Від початку повномасштабного вторгнення, через ворожі обстріли у Львові було пошкоджено тисячі вікон. Як повідомили у департаменті житлового господарства та інфраструктури ЛМР, пошкоджені вікна у навчальних закладах вдалося оперативно замінити завдяки благодійникам. Найбільше допомоги надала організація Global Empowerment Mission (GEM) у партнерстві з Фондом Говарда Г. Баффетта (HGBF).

«Співпраця з благодійною організацією GEM розпочалася з 2023 року – після ракетного обстрілу житлових будинків на вул. Стрийській. Фактично відразу ж, на наступний день після обстрілу, ми спільно ходили з їхніми представниками і проводили заміри вікон.

З того часу наша співпраця не припиняється. Завдяки їхній допомозі ми замінили тисячі віконних конструкцій у житлових будинках і навчальних закладах. Два рази в тиждень організація привозить до Львова вікна для заміни. А у лютому цього року до Львова приїздив директор організації Майкл Каппоні, який підтвердив готовність допомагати і надалі», – розповів Борис Березяк, начальник відділу відновлення житлового фонду департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР.

 Так, за період з 2023 року організацією GEM у партнерстві з Фондом Говарда Г. Баффетта (HGBF) було відновлено вікна у 7 навчальних закладах Львова, а саме:

- ЗДО «Казка», вул. Патона, 24 – 57 вікон;

- Ліцей «Оріяна», вул. Хоткевича, 3 – 305 вікон;

- Ліцей №45, вул. Наукова, 25 – 79 вікон;

- ЗДО №69, вул. Наукова,8А – 22 вікна;

- ЗДО №165, вул. Пулюя, 27 – 11 вікон;

- Школа «Вільних та небайдужих», вул. Наукова, 7 – 105 вікон;

- Будинок дитини №1 вул. Комаринця, 2А – 16 вікон (заклад обласного підпорядкування).

Також, як повідомили в управлінні освіти ЛМР, за кошти з резервного фонду бюджету Львівської громади відновили вікна у таких закладах:

- Ліцей «Сихівський», вул. Хоткевича, 48 – 13 вікон і 19 склопакетів;

- ЗДО №78, вул. Чукаріна, 9 – 47 вікон;

- Позашкільний навчальний заклад Дитячий центр туризму, спорту і екскурсій МЖК-1, вул. Чукаріна, 9 – 32 вікна.

А у СЗШ №86, що на вул. Скорини, 34, у 2022 році було придбано 23 вікна за кошти міського бюджету, а замінено власними силами школи. У 2023 році школа знову зазнала руйнувань, тут замінили ще 7 вікон коштом на поточні видатки школи.

Водночас Норвезька рада у справах біженців допомогла відновити 191 вікно у СЗШ І-ІІІ ступенів №50, що на вул. Комаринця, 2.

Окрім комунальних закладів освіти, благодійною організацією GEM, за координацією департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР, проведено заміну 353 пошкоджених вікон та дверей у гуртожитках Національного університету «Львівська Політехніка» на вул. Сахарова, 23 та вул. Сахарова, 27.

Довідка

Загалом, з початку повномасштабної російської агресії, у Львові ракетними обстрілами було пошкоджено понад 6 тис. вікон у будинках комунальної, державної і приватної власності. Зокрема внаслідок останнього ракетного обстрілу Львова, який відбувся 15 лютого, було пошкоджено 27 житлових будинків, а це – 665 вікон у квартирах мешканців, 215 вікон на сходових клітках і 138 лоджій.

Відновлення вікон здійснюється з кількох джерел фінансування: коштом міського бюджету, міжнародних благодійних організацій, управляючих організацій та коштів власників квартир.

Частка допомоги з бюджету Львівської МТГ на відновлення пошкоджених вікон у навчальних закладах і житлових будинках (зокрема, і в місцях загального користування) складає близько 40%, частка благодійних організацій становить 36%, решта здійснюється за кошти управляючих організацій та власників квартир. До слова, місто компенсовує мешканцям до 12 тис. грн за одне вибите вікно.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ