Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У новій "кримській" резолюції ГА ООН поіменно згадуються Сенцов, Балух і Куку

В ухваленій у суботу, 22 грудня, резолюції "Ситуація з правами людини в АР Крим та місті Севастополь, Україна" поіменно згадуються політв'язні Олег Сенцов, Володимир Балух і Емір-Усеїн Куку.

Про це повідомляє "Укрінформ".

Зазначається, що резолюції ООН вкрай рідко містять імена політв’язнів. Серед останніх відомих випадків в історії ООН - згадка дисидентів Нельсона Мандели (ПАР) і Аун Сан Су Чжі (М'янма).

"Генасамблея висловлює глибоке занепокоєння повідомленнями про те, що з 2014 року влада РФ використовує тортури для отримання підробних свідчень у політично мотивованих переслідуваннях, включно зі справою українського режисера Олега Сенцова.

ГА ООН також висловлює глибоке занепокоєння подальшими затриманнями і арештами Росією українських громадян, включно з Володимиром Балухом та Еміром-Усеїном Куку", - йдеться у документі.

"Ухвалена резолюція закликає забезпечити права людини і базові свободи незаконно ув'язнених в окупованому Криму та на території Росії політв'язнів, включно з правом на медичну допомогу, доступ лікарів і фахівців міжнародних організацій для перевірки стану здоров’я затриманих", - передає "Укріфнорм".

Підкреслюється, що вперше резолюція ООН закликає дотримуватися Правил Нельсона Мандели щодо українських політв'язнів у РФ та окупованому Криму.

"Генасамблея закликає дотримуватися, у відповідності до міжнародного права, прав українських в'язнів і заарештованих у Криму та РФ і закликає поважати Мінімальні стандартні правила поводження з в'язнями (Правила Нельсона Мандели)", - наголошується у документі.

УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ