Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У НСЗУ розповіли про послуги з медичної реабілітації під час війни

У зв'язку з воєнними діями українці, особливо військові, представники спеціальних служб та територіальної оборони, мають високий ризик отримати серйозні ураження, внаслідок яких потребуватимуть не тільки лікування, а й реабілітації.

Як зазначають у Національній службі здоров'я України, до програми медичних гарантій також нлежать реабілітаційні послуги для дорослих та дітей з ураженнями опорно-рухового апарату, а також з ураженнями нервової системи. Це такі пакети:

1.Медична реабілітація дорослих та дітей від трьох років з ураженням опорно-рухового апарату.

2.Медична реабілітація дорослих та дітей від трьох років з ураженням нервової системи.

Підставою для безоплатного проходження медичної реабілітації є скерування. Його може виписати лікар первинної ланки, з яким укладена декларація (сімейний лікар, педіатр, терапевт) або лікуючий лікар. Також пацієнта можуть перевести на реабілітацію з іншого закладу або клінічного підрозділу закладу охорони здоров’я. 

Послуги реабілітації можуть надаватись як амбулаторно, так і стаціонарно. 

Адресу найближчого закладу, який уклав договір з НСЗУ на відповідну послугу, можна дізнатись в контакт-центрі НСЗУ за номером 16-77.

До медичних закладів, з якими укладено договори, НСЗУ висуває вимоги щодо наявності у них відповідного обладнання, кабінетів, медичного персоналу,  проведення досліджень для надання реабілітаційних послуг.

Під час реабілітації медичні заклади повинні інформувати пацієнта про перелік безоплатних послуг, які для нього доступні. 

До переліків послуг з медичної реабілітації належить допомога на всіх етапах надання допомоги: 

  • Проведення первинного обстеження мультидисциплінарною реабілітаційною командою за міжнародними стандартами.
  • Постановка діагнозу та складання індивідуального плану лікування. План лікування має містити конкретні, вимірюванні та визначені в часі мету та завдання.
  • Реабілітація, моніторинг стану пацієнта, контроль за виконанням плану реабілітації, оцінювання та коригування плану реабілітації відповідно до прогресу.
  • Проведення лабораторних та інструментальних досліджень: розгорнутий клінічний аналіз крові; біохімічний та інші аналізи крові, загальний аналіз сечі, інші аналізи відповідно до потреб пацієнта безпосередньо в закладі.
  • Консультації відповідних фахівців - наприклад, невропатолога та ЛОРа в разі реабілітації при ураженнях нервової системи та інших. 
  • Оцінювання болю та своєчасне знеболення ненаркотичними препаратами на всіх етапах надання допомоги.
  • Психологічний супровід пацієнтів, що отримали травмування, у тому числі - внаслідок участі в воєнних діях.
  • Навчання рідних догляду за пацієнтом. 
  • В разі надання допомоги в стаціонарі - харчування, цілодобовий медсестринський догляд.

Виконувати всі рекомендації лікарів, зокрема і щодо проходження реабілітації, важливо для запобігання ускладненням та відновлення функціональних можливостей  організму, необхідних у повсякденному житті.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ