Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Палаці Потоцьких відбудеться презентація пригодницько-історичного роману Богдана Коломійчука

У середу, 18 липня, під час фестивалю LvivMozArt відбудеться презентація книжки Богдана Коломійчука «Моцарт із Лемберга», що вийшла у «Видавництві Старого Лева».

Зустріч пройде в Палаці Потоцьких (вул. Коперника, 15) за участі видавчині й поетеси Мар´яни Савки, а також відомої української диригентки Оксана Линів. Музичну атмосферу вечора створять музиканти Ірина Зарицька (фортепіано), Віктор Андрійченко (скрипка). Початок о 18:00. Вхід - вільний.

Нова книжка Богдана Коломійчука «Моцарт із Лемберга» гармонійно поєднує жанри історичного, пригодницького та любовного романів. Дія відбувається у першій половині XIX століття у Відні, Галичині та Баварії. Головний герой — молодший син геніального композитора Вольфганга Амадея Моцарта, Франц Ксавер. Франц не досяг батькової слави, але життя його було сповнене пристрасті, інтриг та пригод. А доля — тісно пов’язана зі Львовом, тодішнім Лембергом. Автор витримав золоту середину між сентиментами і авантюрою, а точніше, - між любовним і пригодницьким романом. Власне тому, в цій книжці читач знайде окрім впізнаваних фактів з життя Моцарта-молодшого, також  елементи історичного твору і навіть детективу.

«Ідея написання роману про «львівського Моцарта» належить засновникам фестивалю LvivMozArt Оксані Линів та Олегу Мацеху, - розповів Богдан Коломійчук. - Перша розмова про це відбулася восени 2016 року, а вже за кілька місяців ми продовжили її в Зальцбурзі. Тоді ж, разом з Олесею Яремчук, яка допомагала з перекладом, розпочали збирати матеріали в Бібліотеці Моцартеуму. Безцінними для мене, як для письменника, були щоденники мого персонажа. Завдяки цим нотаткам, я побачив Франца Ксавера живою, надзвичайно емоційною людиною з нелегкою долею». 

«За іронією долі, цей роман я писав так, як жив мій герой – в подорожах,- додав автор. - Намагаючись здобути славу й визнання, Франц мандрував світом: чимало його концертів відбулося в Любліні, Варшаві, Берліні, Данцігу, Парижі та інших містах. В мене ж, окремі сцени були написані в аеропорту Айндговена та Кракова, в літаку над Німеччиною, в баварській кнайпі і десь на узбережжі Північного моря. За цей час ми по-своєму зріднилися з моїм Моцартом. Десь так, як двоє львів’ян, що зустрічаються далеко від дому і йдуть до кав’ярні потеревенити про галицьку погоду. І розмова приємно затягується… Наша з Францом Ксавером «балачка» затягнулася майже на два роки. І ось, завершальний акорд - чудова книжка, яка вийшла у «Видавництві Старого Лева». Завдяки цьому роману, львівський Моцарт вперше постане перед українським читачем. Для мене ж, як автора, це був однаковою мірою творчий експеримент і творчий виклик. Тепер, слово читачеві!».

Довідка:

Богдан Коломійчук —  письменник-белетрист, автор історико-авантюрних та детективних романів. Мешкає у Львові. У 2013 році видав дебютний історико-авантюрний роман «Людвисар. Ігри вельмож», що отримав Гран-прі конкурсу «Коронація слова 2013». 2014 року світ побачила збірка детективних оповідань «Таємниця Єви». У 2015 році вийшли одразу ді книжки — «В’язниця душ» та «Небо над Віднем», 2016-го — «Візит доктора Фройда». Влітку 2018го побачив світ роман «Моцарт із Лемберга».

Буквоїд

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ