Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Польщі поки не знайшли вандалів, які зруйнували пам'ятник воїнам УПА

Польські правоохоронні органи ще не затримали вандалів, які на початку жовтня зруйнували надмогильний пам'ятник воїнам УПА, похованим на кладовищі у селі Верхрата Підкарпатського воєводства Польщі поблизу кордону з Україною.

Про це йдеться у відповіді заступника генпрокурора Польщі Богдана Свенчковського на запит депутата Сейму Марціна Свенціцького, інформує власний кореспондент Укрінформу в РП.

“Зловмисників поки що не встановлено, але здійснюються інтенсивні заходи щодо їх виявлення. Кримінальне провадження ведеться під контролем прокурора окружної прокуратури у Перемишлі”,- йдеться у відповіді.

У ході слідства встановлено, що 7 жовтня в районі кладовища у Верхраті було помічено мікроавтобус сірого кольору і двох чоловіків, які могли бути винуватцями злочину. Утім, немає безпосередніх свідків події.

Прокурор звернувся до адміністрації інтернет-порталів Facebook і Wirtualna Polska з проханням надати інформацію про користувачів, які на цих ресурсах розмістили фільм про руйнування пам'ятника.

Зазначається, що поки що не вдалося встановити, чи хтось опікується пам'ятником і яка його ціна. У відповіді зазначається, що пам'ятник було встановлено в 1993 році нелегально як символічне місце вшанування, а не місце поховання.

Як повідомлялося, факт руйнування надмогильного пам'ятника у Верхраті на півдні Польщі виявлено 9 жовтня. Відповідальність за акт вандалізму взяло на себе радикальне націоналістичне угруповання Табір Великої Польщі (Oboz Wielkiej Polski), яке оприлюднило відео знищення пам'ятника. Табір Великої Польщі симпатизує бойовикам на Донбасі, а член цього угруповання Давід Гудзєц, який розмістив відео в Інтернеті, зараз перебуває на території ОРДЛО і модерує звідти польською мовою сторінку бойовиків Novorossia.Today.

Пам'ятник на кладовищі у Верхраті встановлено на могилі 13 солдатів УПА (їхні імена викарбувані на металевих табличках), а також і цивільних осіб. На колишньому греко-католицькому кладовищі неподалік церкви, яка зараз є римо-католицьким костелом, поховані українські мешканці цього села.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ