Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Польщі відчувається брак сезонних робітників з України

Фермерські господарства та галузь гостинності (готелі, кафе, ресторани) в Польщі почали відчувати гостру нестачу робочих рук. Про це повідомляє Аналітичний центр міжнародної компанії з працевлаштування Gremi Personal.

Як зазначають в Аналітичному центрі міжнародної компанії з працевлаштування Gremi Personal (Польща,Гданськ), у Польщі сезон збору врожаю полуниці, вишні, смородини та малини починається в кінці травня. Польські підприємці скаржаться, що половина їх врожаю може бути втрачена, якщо іноземці не повернуться до сезонної роботи. Незважаючи на те, що в Польщі через пандемію залишаються постійні робочі з України, це не вирішує проблему нестачі робочої сили в сільському господарстві, де характер робіт саме сезонний.

«У пік сезону польським фермерам потрібно щорічно близько 100 000 сезонних працівників і більшість з них - українці. Польські сезонні робітники в основному їдуть в Німеччину, Нідерланди та скандинавські країни, де платять більше ніж в Польщі, тоді як для українців ці ринки недоступні через пандемію.На даний період в рекрутингових базах значна кількість різноманітних легальних вакансій для сезонних працівників у фермерських господарствах з хорошою оплатою. Один з найпопулярніших видів роботи в Польщі серед українських сезонних робітників - збирачі фруктів і овочів, робота на переробці овочів, фруктів і м'яса», - пояснює директор відділу рекрутації компанії Gremi Personal Анна Джоболда.

Аналогічні проблеми і у підприємців з індустрії HoReCa, яка також носить сезонний характер. В цьому році пропозицій роботи, пов'язаних з гастрономією та гостинністю, набагато більше, ніж зазвичай – термінові потрібні офіціанти, бармени, бариста, покоївки, кухарі. Як відомо, пандемія і локдаун змусили підприємців в цих секторах скорочувати витрати. В результаті велика кількість співробітників були звільнені або відправлені в неоплачувані відпустки. За останніми даними GUS (Центрального статистичного управління Польщі), за рік в галузі HоReCa було ліквідовано 24,1 тисячі робочих місць. Але зараз кількість вакансій у цій галузі почала стрімко зростати.

«Уряд Польщі оголосив про поступове скасування карантинних обмежень з середини травня, можна буде проводити заходи з дотриманням санітарних і кількісних обмежень, і в той же час починається період канікул і відпусток. Великі ресторани і готелі поступово починають свою роботу, але вже стикаються з проблемою нестачі персоналу. Раніше звільнені працівники знайшли роботу в інших галузях і не поспішають повертатися в галузь HoReCa, яка все рівно залишається дуже залежною від карантинних обмежень. Порятунок для готелів і ресторанів - рекрутингові агенції, які на основі аутсорсингу швидко і легально надають потрібну кількість співробітників зі Сходу. До нас вже звернулися з квітня близько 20 компаній, яким терміново потрібні співробітники», - резюмує ситуацію на ринку Томаш Богдевич, генеральний директор Gremi Personal.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ