Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Польщі все більше робочих вакансій і все менше незайнятої робочої сили

Лише 16% українців, які знаходяться в Польщі цікавляться вакансіями - це в 2 рази менше, ніж місяць тому. Тоді як ті, хто зараз знаходяться в Україні - максимально цікавляться будь-якими можливостями легально виїхати на роботу в Польщу і вакансіями, що існують.

Це демонструє нинішню тенденцію польського ринку праці - велика частина мігрантів в Польщі знайшли роботу і агентствам з працевлаштування все складніше стало закривати вільні вакансії, кількість яких збільшується з кожним днем. А через закриті кордони поповнення української робочої сили в Польщі вкрай обмежене. При цьому запит українців на повернення в Польщу тільки збільшується - 67% громадян України, які виїхали з Польщі через карантин, хочуть повернутися назад.

Про це свідчать дані аналізу дзвінків і звернень українців на "Гарячу лінію" в рамках Соціальної програми допомоги українцям "Ми разом", ініційованій в Польщі і Україні компанією з міжнародного працевлаштування Gremi Personal (Польща). З початку роботи «Гарячої лінії» 2 квітня оброблено 3 862 звернення. У зв'язку з високим запитом, Gremi Personal прийняла рішення про продовження її роботи ще на місяць, до 1 червня.

«Все частіше звертаються з України та запитують, як перетнути кордон, чи можливо отримати робочу візу і чи є зараз робота в Польщі, - заявляє генеральний директор компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal Томаш БОГДЕВИЧ. - Запит на виїзд до Польщі великий. Однак на даний момент через карантинні обмеження, перетнути кордон можуть лише громадяни України, які мають чинний дозвіл на роботу в Польщі. З 4 травня польські консульства частково відновлюють видачу робочих віз, але поки тільки для роботи в сільському господарстві і міжнародних перевезеннях. Ми відзначаємо, що людей вводять в оману численними маніпуляціями інформацією про те, як перетинати кордон. Через це українці часто стають жертвами шахрайських схем недобросовісних фірм-посередників».

Третина українців, які залишилися в Польщі на час епідемії, продовжують цікавитися про можливість і далі працювати по безвізу, побоюючись депортації. Це говорить про недостатньо регулярне інформування українців про законодавчі зміни в Польщі. Нагадаємо, що польський уряд прийняв рішення про автоматичне продовження віз і дозволів на тимчасове перебування і роботу, а також перебування за біометричними паспортами на 30 днів від дня закінчення епідемії.

Аналітичний центр компанії з міжнародного працевлаштуванні Gremi Personal (Польща)

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ