Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Польщі втричі зріс рівень захворюваності на кашлюк

У Польщі протягом 2012 року майже втричі збільшилась кількість хворих на кашлюк. Про це йдеться у польському виданні "Rzeczpospolita".

"За даними Національного інституту охорони здоров'я, торік кількість хворих на кашлюк становила 4 тис. 683 осіб. У минулому (2011) році це було 1 тис.669 випадків", - йдеться в тексті.

Збільшення числа випадків кашлюку є результатом відходу, на думку експертів, від обов'язкової вакцинації дітей.

"У Польщі вакцинація від кашлюку входить до переліку обов'язкових, але не всі батьки її роблять. У минулому році в результаті відмови батьків не вакциновані 3,5 тис. маленьких дітей", - зазначає видання.

Нагадаємо, за даними ВООЗ, в Україні останніми роками також різко зросла тенденція активізації дифтерії та правця. Так, у 2006 році виник спалах серед дітей Закарпатської області, у 2007 році – у Київській області. 2007-2008 роки характеризувались високим рівнем летальності від таких інфекцій – 11,1% та 9,8% відповідно. Серед дитячого населення цей показник становив 20% у 2007 році та 18,2 – у 2008. У 2011 році зареєстроване зростання рівня захворюваності та носійства токсигенних форм збудника дифтерії серед дітей молодших вікових груп.

Щеплення для профілактики дифтерії, правця та кашлюку за віком у 3, 4, 5 та 18 місяців проводяться кашлюково (ацелюлярний компонент) – дифтерійно – правцевою вакциною (АаКДП). Інтервал між першим і другим, другим і третім щепленням АаКДП вакциною дорівнює 30 днів. Інтервал між третім і четвертим щепленням повинен становити не менше 12 місяців. Першу ревакцинацію проти дифтерії, правця проводять у 6 років.

Першу планову ревакцинацію дорослих за віком та епідпоказами, які раніше були щеплені, проводять АД-М з інтервалом 5 років після останнього щеплення. Подальші планові ревакцинації дорослих проводяться АДП-М з мінімальним інтервалом 10 років від попереднього щеплення.

УНН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ