Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

У Польщі знову зростання кількості легально працюючих там українських громадян

Число іноземних працівників у Польщі продовжує зростати. Як і раніше - велика частина з них - українці. Про це повідомляє Аналітичний центр компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal з посиланням на офіційні дані Управління соціального страхування Польщі (ZUS, Zakład Ubezpieczeń Społecznych).
Ілюстративне фото. Photo by form PxHere

Так станом на кінець 2020 р. було зареєстровано 725 тис офіційно працюючих в Польщі іноземців. Це на 36 тисяч більше, ніж на кінець вересня 2020 року, або на 55 тисяч більше, ніж в передпандемійний лютий 2020 року. 

Локдаун змусив громадян багатьох країн повернутися до своїх країн і з березня по червень кількість застрахованих осіб в ZUS з непольськім громадянством впало на 10%. Коли польський уряд відкрив кордони для іноземних працівників, кількість застрахованих іноземців знову почала збільшуватися.

Найбільші групи застрахованих в ZUS - це громадяни України - 532,5 тис., Білорусі - 50,6 тис., Грузії - 12,9 тис. 

Аналітичний центр Gremi Personal звертає увагу, що наведені ZUS цифри не повною мірою відображають реальну кількість працюючих іноземців в Польщі. Насправді їх кількість значно більше. Так як частина іноземців працюють на підставі короткострокових договір на виконання певного виду роботи (umówу o dzieło), на які не поширюється соціальне страхування.

Як зазначає Томаш Богдевич, генеральний директор Gremi Personal, «хоча рівень заробітної плати в Польщі для іноземців трохи нижче ніж в країнах Західної Європі, однак польський ринок праці стабільно приваблює і утримує інтерес українців в зв'язку з декількома факторами. По-перше, в Польщі стійка ситуація на ринку праці і найнижчий рівень безробіття серед країн ЄС. Це підтверджують актуальні дані Євростату. Роком раніше безробіття в Польщі становило 2,9%, зараз - 3,3%, що є одним з кращих показників в ЄС. В середньому по ЄС - показник безробіття 8,3%. А наприклад, в Іспанії-16,4%, Італії -8,9%, Швеції -8,6%. По-друге, Польща надає найбільш зрозумілу логістику для українців. У порівнянні з іншими країнами ЄС, в період пандемії і пов'язаних з нею локдаунів, Польща надала найбільш прості правила перебування іноземців для легальної роботи на своїй території.».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ