Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Полтаві відкрито два Центри ветеранського розвитку

Фото: Мінветеранів
Фото: Мінветеранів
Фото: Мінветеранів
Фото: Мінветеранів
Фото: Мінветеранів
Фото: Мінветеранів
Фото: Мінветеранів
Фото: Мінветеранів
Фото: Мінветеранів
Фото: Мінветеранів
1/5
Міністерство у справах ветеранів України продовжує розширювати регіональну мережу Центрів ветеранського розвитку. Такі заклади вже діють в містах, де вони мають попит, а відтепер є й на Полтавщині, - інформують у пресслужбі Міністерства.

Два нових Центри 4 жовтня урочисто відкрито при Полтавському державному медичному університеті та Національному університеті “Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка”.

Загалом в Україні діють вже 10 Центрів ветеранського розвитку.

Завдяки потужним освітнім спроможностям полтавських вишів, у відкритих Центрах демобілізовані Захисники й Захисниці та члени їхніх родин матимуть змогу проходити професійну підготовку та перепідготовку, отримуватимуть необхідну психологічну, соціальну, юридичну та іншу допомогу – в межах реінтеграції від військового до цивільного життя.

Також тут готуватимуть майбутніх помічників ветеранів – адже Полтавщина невдовзі долучиться до чотирьох “пілотних” регіонів із впровадження в Україні інституту помічника ветерана.

Заступник Міністра у справах ветеранів України Тетяна Калита під час урочистого відкриття зазначила, що полтавські Центри стануть тими місцями, куди приходитимуть ветерани й ветеранки, члени їхніх родин, щоб обмінятися досвідом, знайти однодумців, обговорити наболіле. А головне – отримати ту чи іншу нову для себе спеціальність й далі успішно крокувати у власному розвитку в цивільному житті.

“Висловлюю вдячність керівництву Полтавщини, ректорам та викладачам університетів за ініціативу, з якою ви виступили, і зрештою відкрили у Полтаві два Центри ветеранського розвитку. Кожен з вас долучився до того, щоб ця подія відбулася. Впевнена, що ваші знання, досвід та підтримка всіляко сприятимуть нашим Захисникам і Захисницям, їхнім рідним, знайти себе у мирному житті”, – зазначила заступник Міністра у справах ветеранів.

Тетяна Калита також вручила відомчі подяки ветеранам та військовослужбовцям.

Начальник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін висловив впевненість, що ветеранські Центри прекрасно впораються з покладеними на них завданнями. Адже вони відкриті на базах потужних полтавських вишів, які мають належне матеріальне-технічне та кадрове забезпечення, а також міжнародні зв'язки.

“Впевнений що, Центри ветеранського розвитку у Полтаві будуть ефективно працювати та стануть прикладом для інших. А їхній досвід ми масштабуємо на терени всієї Полтавської області”, – наголосив Дмитро Лунін.

Ректор Полтавського державного медичного університету Вячеслав Ждан та його колега з “Полтавської політехніки імені Юрія Кондратюка” Володимир Онищенко у свою чергу представили можливості вишів щодо надання послуг ветеранам й ветеранкам.

На базі ПДМУ, наприклад, будуть організувати підвищення кваліфікації з усіх напрямів медичної освіти, якщо у ветерана була перерва у професійній діяльності. Також готові надавати діагностичні та консультаційні послуги учасникам бойових дій.

Найактуальніша на сьогодні сфера – медична реабілітація – теж у компетенції ПДМУ. Тут проводитимуть заходи з обміну досвідом, розроблятимуть теми з актуальних і експериментальних методів реабілітації. Крім того, кадровий потенціал закладу дозволяє проводити тренінги з надання психологічної підтримки.

На базі “Полтавської політехніки” готові надавати як і повну вищу освіту ветеранам, так і навчання за короткостроковими програмами (1-3 місяці). Теми підготовки: дронові технології, нафтогазова інженерія, енергоефективність, будівництво, цивільна інженерія, фізична реабілітація, вивчення мов та інше. У виші є можливість надавати безплатну юридичну консультацію для ветеранів та членів їхніх сімей. А в профілакторії – послуги з фізіотерапії, масажу, спортивної активності. Також заклад готовий забезпечити проживання для людей, які приїдуть на навчання з інших областей.

Також сьогодні у вишах відбулися ще два заходи: дискусійна панель “Реабілітаційний потенціал Полтавської області в програмі реінтеграції ветеранів до цивільного життя” за участі представників реабілітаційних та медичних закладів. Та нарада у форматі «круглого столу» з представниками територіальних громад та районних військових адміністрацій з питань розвитку ветеранської політики області.

Нагадаємо, що створення Центрів ветеранського розвитку – це проект Міністерства у справах ветеранів України на виконання Плану пріоритетних дій Уряду на 2023 рік. Діяльність таких осередків є важливою складовою у процесі формування й реалізації державної політики у сфері професійної адаптації, зайнятості, підвищення конкурентоспроможності на ринку праці ветеранів війни, членів їхніх сімей і родин загиблих Воїнів.

За сприяння Мінветеранів такі Центри вже відкрито у Дніпрі, Львові, Вінниці, Миколаєві, Житомирі, Харкові, Києві, Сумах та Полтаві на базах провідних вишів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ