Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У ПЦУ розповіли, коли цьогоріч відзначатимуть День святого Миколая

Цього року православні віряни продовжують відзначати церковні свята у звичні дати за Юліанським календарем.

Тобто свято на честь святителя Миколая Чудотворця відзначатимуть 19 грудня, а не 6 грудня за Григоріанським календарем. 

Попри те, що Православна Церква України дозволила святкувати Різдво в Україні 25 грудня, рішення про зміну календаря не було ухвалене, пояснюють у ПЦУ.

"Не було ухвалене рішення про зміну календаря, хоча обговорення цієї можливості триває, тож дати відзначення всіх зимових свят залишаються тими ж, що і минулого року", – кажуть там.

Зокрема, 19 грудня православні віряни вшановуватимуть святителя Миколая Чудотворця, а 7 січня відзначатимуть Різдво Христове. 14 січня відповідно – вшанують святителя Василія Великого, а 19 січня – свято Хрещення Господнього. 

Водночас Священний Синод Православної Церкви України постановив, що в окремих громадах богослужіння за чином свята Різдва Христового може бути звершене 25 грудня, враховуючи всі обставини (зокрема війну) та суспільний запит: 

"Це можливе лише за спільним рішенням настоятеля і громади.Таке богослужіння не заміняє служб різдвяного циклу, визначених традиційним календарем, а є лише додатковою можливістю прославити подію Христового Різдва тим, хто бажає це зробити 25 грудня".

У разі прийняття такого рішення та звершення богослужіння, через єпархіальні управління до Київської Митрополії має бути передана письмова інформація про число його учасників. Ця інформація вивчатиметься при розгляді реальної церковної потреби в переході на новоюліанський календар, зазначають у ПЦУ.

"Тож цього року продовжуємо відзначати церковні свята у звичні нам дати. А можливі календарні зміни можуть відбутися за запитом вірних, вираженим не лише у словах, але й діях", – підсумували у Священному Синоді.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ