Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Самборі розпочинаються роботи з модернізації вуличного освітлення

Всі технічні моменти погоджено, тендерна та проектна документація затверджена, постачальники обрані – ми завершили всі технічні роботи для того, щоб приступити власне до демонтажу старого обладнання та встановлення нового модернізованого вуличного освітлення у Самборі, розповів міський голова Самбора Юрій Гамар

Застаріле обладнання (на фото – як це виглядає зараз, хоча, звичайно, не скрізь) буде замінено на енергоефективне та таке, що враховуватиме місцеві потреби. Роботи проводяться в рамках спільного проекту Фонду Східна Європа, міських рад Жовкви і Самбора за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках Програми «Угода мерів – демонстраційні проекти” (CoM-DeP) для міст-підписантів Угоди мерів.

Основні технічні рішення для створення ефективної системи вуличного освітлення міста визначені за результатами енергоаудиту, який проводився експертами впродовж підготовчого етапу. Загальні інвестиції в проект становитимуть близько 8 млн грн., основна частина яких – фінансування Європейського Союзу. Співфінансування проекту буде також здійснено Фондом Східна Європа та Самбірською міською радою.

Роботи з модернізації вуличного освітлення у Самборі проводитимуться на 24 вулицях, загальна протяжність яких становить 26 км, з яких 4 вулиці – довжиною більше 3,5 км кожна.

Проаналізувавши підсумки енергоаудиту, експерти проекту визначилися з найбільш оптимальними технічними рішеннями, які дозволять максимально гармонійно поєднати сучасні енергоефективні технології і місцеві потреби, і заощадити кошти місцевого бюджету. Зокрема, експерти рекомендували замінити наявні ДНаТ світильники потужністю 150-300 Вт на LED світильники потужністю 30 та 100 Вт.

Загалом буде встановлено 689 таких світильників. Ще одна експертна рекомендація, на яке місто дало згоду – заміна і встановлення більше 50 нових опор. Крім цього, експерти рекомендували зменшити висоту розташування світильників над проїжджою частиною. На додаток, буде також замінена електрична лінія, модернізовані шафи управління, які тепер матимуть функцію моніторингу та управління технологічними об’єктами міського освітлення.

На чотирьох пішохідних переходах Самбора будуть встановлені системи освітлення з використанням відновлюваної енергії, в даному випадку це буде сонячна енергія.

Технічне рішення для центру міста – це модернізація системи освітлення з урахуванням збереження архітектурного ансамблю. Повна модернізація вуличного освітлення на площі Ринок по периметру навколо ратуші у Самборі передбачає не тільки більш енергоефективні світильники і прокладку нового кабелю, а й установку 22 декоративних опор.

Що стосується економічного ефекту проекту, то, згідно з даними енергоаудиту, внаслідок реалізації запропонованих технічних рішень Самбір зможе заощадити близько 344 МВт електроенергії і зменшити викиди СО2 в розмірі 364 тонн за рік.

Йосиф Маланяк.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ