Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У селі Сприня відбулося святкування 74-ї річниці створення УГВР

У неділю, 15 липня, у селі Сприня Самбірського району на території спортивно-туристичного оздоровчого комплексу «Прикарпаття» імені Кирила Осьмака відбулося святкування 74-ї річниці створення УГВР та офіційне нагородження переможців військово-патріотичного вишколу «Ігри Нескорених».

Участь в урочистостях взяли голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, голова ОДА Олег Синютка, керівництво району, депутати, молодь, військові, активісти.

«Горджуся тим, що і мені випала честь долучитися до цієї справи. Нам дуже пощастило - місце однієї з найвизначніших віх української державності радянська репресивна машина не просто не стерла, а ще й побудувала тут дитячий табір. І саме зараз, хочу подякувати Вам учасникам змагань та його організаторам. Ви підказали нам шлях, як це місце має розвиватися далі. Ми не хочемо обмежитися лише разовим тижневим заходом, підсумки якого підводимо сьогодні. Нам мало одного віча, нехай навіть велелюдного, як сьогодні. Вважаю, що у нас достатньо на сьогодні сил, засобів, можливостей, історичного підґрунтя і головне політичної волі, щоби перетворити це місце, де створювалася Українська Головна Гизвольна Рада, в національного рівня центр патріотичного виховання. Саме тут, у Сприні, ми маємо створити умови для круглорічного функціонування, проведення подібних ігор та спортивних змагань, конференцій та поважних зборів. Ще раз наголошую, саме Ви - учасники ігор Нескорених, підказали нам цю ідею. Тому, ініціативу щодо відзначення на національному рівні 75-ї річниці вважаю дуже своєчасною», - зазначив під час виступу Олександр Ганущин.

Відтак голова облради спільно з головою облдержадміністрації подарував кожному учаснику Ігор книгу спогадів про подіі в Луганському аеропорту "У вогняному кільці".

«На жаль, мало в Україні знають про УГВР і про Сприню, так само як і про одну зі сторінок російсько-української війни. Всі знають про подвиги кіборгів у Донецькому аеропорту, і майже ніхто не знає про те, що наша славна 80-ка упродовж більш ніж 140 днів утримувала у повній облозі Луганський аеропорт, що мало вирішальне значення на фронті влітку 2014 року, - зауважив Олександр Ганущин. - Ви, сучасна молодь, як ніхто, маєте знати українську історію! Слава учасникам Ігор Нескорених, слава Героям УГВР, Слава Україні!!!"

Слід додати, що такий патріотичний змаг, починаючи від 2017 року, набув статусу загальноукраїнського. В «Іграх Нескорених» у 2018 році взяли участь понад 100 осіб, хлопців та дівчат віком 15-18 років з різних областей нашої держави.

Зокрема, цьогоріч змагалися 4 команди із Львівщини – Самбірського, Городоцького, Мостиського та Пустомитівського районів, команди Луганської, Донецької, Херсонської та Полтавської областей: «Сіроманці»(Херсонщина), «Засульська чайка» (Полтавщина), «Молода Січ», «Рій Молода Січ» (Луганщина), «Слов’янська Січ» (Донеччина).

Протягом тижня учасники виборювали перемоги в таких конкуренціях: стрільба, повстанський біатлон, перетягування линви, розпалювання багаття, перегони, гирьовий спорт, армреслінг, відун, повстанська пісня.

В межах Ігор у таборі також відбулася презентація волонтерського фотопроекту «Якби не війна» та демонстрація фільму «Кіборги».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ