Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

У сфері трансплантація Україна відстає навіть від Білорусі

У сфері трансплантація Україна відстає навіть від Білорусі. Про це у коментарі Гал-інфо розповіла начальниця управління охорони здоров’я департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Леся Кобецька.

“Трансплантація органів - це можливість іншій людині вижити завдяки тим пацієнтам, які мають несумісні з життям травми, потрапили у ДТП, мають тяжкі захворювання, хоча рекомендується брати органи здорової людини,  тому це переважно гострий інсульт або ситуації, коли констатують смерть мозку.  Тоді йде розмова з родиною, щоб їх переконати дати дозвіл на трансплантацію, бо наше суспільство не завжди готове до такого. Проте ми маємо це розуміти, що у житті трапляються різні ситуації,  і бути готовими, якщо у людини констатують  смерть мозку, і є здорові інші органи, то варто погоджуватися дати шанс іншим людям жити”, - розповіла Леся Кобецька.

Крім того, вона зазначила, що у сфері трансплантації Україна лише починає свій шлях: “Якщо порівнювати з іншими країнами, то Україна у плані трансплантації відстає навіть від Білорусі.  Раніше, якщо йшла мова про трансплантацію якогось органу, то ми завжди спирались на те, що можемо скерувати людей до Білорусі, бо вона найближча і там не так дорого, як у Німеччині чи Польщі. Проте це все ще залишалися надзвичайно великі кошти, які виділяє держав,  щоб оплатити операцію, то чому б не зробити це у нас? У будь-якому разі це вийде дешевше і головне -  у своїй країні. Звичайно це лише початок, і є ризик, що людина може не вижити, але такий ризик є при кожній операції. Попри все пробувати треба, бо це шанс на життя. 

Леся Кобецька зокрема нагадала, що скоро у Львові  буде відкрито центр трансплантації кісткового мозку для дітей. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ