Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У складних життєвих обставинах опинилось 1095 дітей зі Львівщини

На Львівщині 1095 дітей із близько 600 сімей перебувають у складних життєвих обставинах. 59 з них принаймні раз потерпіли від домашнього насильства.

Фото: Гал-інфо

Про це свідчать результати проведенння профілактичних рейдів "Діти вулиці" та 'Вокзал" за перше півріччя в області.

Як повідомив сьогодні, 18 липня, під час брифінгу начальник Служби у справах дітей Львівської ОДА Володимир Лис, за перше півріччя 2018 року на Львівщині було проведено 619 профілактичних заходів. Рейди проводились за участі працівників служб у справах дітей, працівників освіти та відділів ювенальної превенції. 

"В поле зору потрапило 60 дітей, 55 з них було вилучено з вулиці, а 5 дітей - з сім'ї. 59 дітей - це мешканці Львівщини, а ще одна дитина із Закарпаття. Щодо віку, то двоє діток мали менше 6 років, 22 дітей були віком від 6 до 14 років і 36 дітям виповнилось від 14 до 18 років. Більшість з них є учнями шкіл та професійних технічних училищ", - зазначив Володимир Лис.

Чиновник також додав, що під час проведення профілактичних заходів було виявлено 7 випадків порушення заборони продажу алкоголю неповнолітнім. У зв'язку з цим, 3 посадові особи отримали попередження, а ще 5 було притягнено до відповідальності. 

Фото: Гал-інфо

"Коли наші працівники відвідують районні центри та села, вони обов'язково відвідують  дітей, що перебувають у складних життєвих обставинах. 653 батьків таких дітей отримали від нас попередження. Було також ініційовано притягнення до відповідальності 214 дітей. Після проведення відповідної роботи, 27 дітей повернули у сім'ю, 23 - до навчальних закладів, а 10 дітей було влаштовано до притулку у справах дітей", - відзвітував начальник Служби у справах дітей ЛОДА. 

Володимир Лис також зазначив, що повідомлення про випадки домашнього насильства зазвичай помилкові.

"Ми отримуємо тривожні сигнали, іноді анонімні, і виїжджаємо на місце події. В більшості випадків ситуація не підтверджується, тобто виникають прості непорозуміння".

"Найчастіше з дому втікають діти, в сім'ї яких відбуваються негаразди, тобто батьки вживають алкоголь або наркотики. Середній вік таких дітей - 14-17 років. В нас є база даних на дітей, які постійно залишають місце проживання або навчання- зараз їх є 15-теро", - додав чиновник. 

За інформацією Служби у справах дітей ЛОДА, від початку року було скеровано 39 позовів до суду, з них 32 стосуються позбавлення батьківських прав, а 7 - вилучення дітей із сімей без позбавлення батьківських прав.

"Закликаємо всіх небайдужих громадян оперативно повідомляти нас про будь-які порушення прав дітей, а також про випадки вживання неповнолітніми заборонених речовин чи будь-які інші схожі правопорушення. Дуже багато такої інформації ми черпаємо з соціальних мереж та з преси. Ми намагаємось оперативно на все реагувати, співпрацюємо і з національною, і з патрульною поліцією, а також з іншими службами, щоб скоординувати наші дії до хвилини", - підсумував Володимир Лис. 

Фото: Гал-інфо

Про результати рейдів також відзвітував начальник сектору ювенальної превенції ГУ Національної поліції у Львівській області Віктор Новачук. 

"Ми притягнули до адмінвідповідальності 188 неповнолітніх осіб - за куріння, за вживання спиртного та навіть за дрібне хуліганство. Ми також притягнули велику кількість батьків за неналежне виконання батьківських обов'язків. Про це було складено 1225 адмінпротоколів. Ще 38 адмінпротоколів по області склали через реалізацію неповнолітнім алкогольних напоїв та тютюнових виробів".

Віктор Новачук також додав, що за 6 місяців по всій Львівщині з'явилось 254 оголошення про безвісти зниклих дітей. Завдяки роботі спеціальних служб всіх осіб було знайдено. 

"31 липня спільно з компанією Київстар ми впроваджуємо проект щодо зниклих дітей. Так, якщо користувач перебуватиме у певному визначеному радіусі, де зникла дитина, він отримуватиме про це смс-сповіщення. Більше деталей повідомимо згодом", - анонсував посадовець. 

Фото: Гал-інфо

Додамо, чиновники закликають дітей, які потерпають від насильства або будь-якого іншого порушення їхніх прав, звертатись у поліцію (на гарячу лінію "102") чи до Служби у справах дітей. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ