Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У столиці у 4 школярів зареєстровано гепатит А

За минулий місяць (з 30 вересня по 30 жовтня) серед школярів середньої загальноосвітньої школи №11 Дніпровського району зареєстровано чотири випадки захворювання на вірусний гепатит А. На сьогоднішній день два з них підтверджені лабораторно. Про це повідомила прес-служба Держсанепідслужби у м. Києві

«У столиці на лівому березі Дніпра останнім часом спостерігаємо напружену епідемічну ситуацію із захворюванням на гепатит А. Цьогоріч, саме у Дніпровському, Дарницькому та Деснянському районах міста зафіксовано більше 70 % усіх випадків захворювання», –  зазначає Олег Рубан, головний санітарний лікар м. Києва.

Перше екстрене повідомлення про захворювання надійшло до Держсанепідслужби у м. Києві 30 вересня. До лікарні потрапила учениця п’ятого класу із жовтушністю. Хвору було госпіталізовано в інфекційне відділення, встановлений діагноз вірусний гепатит А.

Одночасно, за місцем проживання школярки, захворів 20-річний брат. Це свідчить, що джерело збудника інфекції в родині загальне і знаходиться поза межами школи № 11. Проте, у приміщеннях школи була проведена заключна дезінфекція відділенням дезінфектології міського лабораторного центру Держсанепідслужби.

Через два тижні надійшло екстрене повідомлення про захворювання учениці 6 класу тієї ж школи, а ще через 2 тижні – ще двох учнів – 5 та 10 класів. Усім хворим встановлений діагноз - вірусний гепатит А. Учениця 5-го класу контактувала із хворою на вірусний гепатит мамою за місцем проживання. Джерело захворювання інших дітей встановлюється. За даними  епідрозслідування, всі захворілі діти в їдальні школи не харчуються.

За контактними дітьми та працівниками школи організований  медичний нагляд. Епідрозслідування триває. Усім контактним запропоновано вакцинації від гепатиту А.

Нагадаємо, що у минулому місяці Держсанепідслужба повідомляла про маленьких киян, які захворіли на вірусний гепатит А у дитячому садку у тому ж Дніпровському районі столиці.

Збудник гепатиту А  - вірус, який знаходиться в змивах з носоглотки, крові і печінці та виділяється від хворого із фекаліями і сечею. Вірус здатний зберігати свою життєздатність на руках, продуктах, предметах і у воді протягом кількох тижнів. При кімнатній температурі або у висушеному стані – на протязі декількох місяців, а при заморожуванні, життєздатність вірусу збільшується до декількох років.

Основним джерело інфекції - хвора людина, яка здатна заразити інших з останніх днів інкубаційного періоду і протягом усього часу протікання хвороби.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ