Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Війна з Росією

У столиці відкрилася маріупольська фотовиставка «Вписані в історію. Зруйновані війною»

Фото - Мінкультури
Фото - Мінкультури
Фото - Мінкультури
Фото - Мінкультури
Фото - Мінкультури
Фото - Мінкультури
1/3
18 квітня до Дня пам'яток історії та культури у Національному музеї історії України відкрилася маріупольська фотовиставка «Вписані в історію. Зруйновані війною».

Про це повідомляють в Мінкультури. 

Мета – показати зруйновану російськими окупантами культурну спадщину українського Маріуполя, відомого своєю мультикультурністю. У ХІХ столітті тут жили та працювали люди різних національностей, які урізноманітнили архітектурну модель міста, привнесли цікаві акценти в дореволюційну забудову.

Участь у відкритті виставки взяв Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.  

«Цінність цієї виставки у тому, що це все наша пам'ять. І ми маємо постійно засвідчувати злочини росії проти України. Бо ця війна передусім про намагання знищити нашу ідентичність. По суті, росіяни просто прагнули зачистити простір великого красивого міста від всього українського і навіть людей. Тому такі виставки,  особливо у День пам'яток історії та культури,дуже важливий крок для того, аби ще раз продемонструвати і світові, і самим собі те, що роблять російські злочинці на нашій землі», – сказав Олександр Ткаченко

Нагадаємо, на території сучасного Маріуполя розташовані унікальні пам’ятки археології: стародавні кургани, могильник епохи енеоліту тощо. Всі ці пам’ятки та історичні місця є важливою складовою історії та культури міста. 

Станом на 24 лютого 2022 року в Маріуполі налічувалося: 206 історичних будівель, 6 з яких зі статусом пам’ятника архітектури; 106 пам’ятників історії та монументального мистецтва; 24 мозаїчних полотна; 33 об’єкти археології.

Внаслідок повномасштабного вторгнення рф значна кількість історичних об’єктів на території Маріуполя зруйнована або пошкоджена. Серед них – пам’ятники архітектури та монументального мистецтва. Внаслідок авіаударів і постійних обстрілів майже вщент знищені будівлі центру міста, які формували історичний ареал Маріуполя.  

Повний масштаб втрат можливо буде оцінити виключно після деокупації міста.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ