Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У системі лікувально-евакуаційних заходів запроваджено чотири рівні медичного забезпечення

В провадження в систему медичного забезпечення Збройних Сил України стандартів НАТО дало можливість запровадити в системі лікувально-евакуаційних заходів чотирьох рівнів медичного забезпечення.

Про це сьогодні, 26 квітня, під час брифінгу щодо стану та перспектив реформування військової медицини повідомив начальник Головного військово-медичного управління – начальник медичної служби Збройних Сил України полковник медичної служби Ігор Хоменко.

"За цей рік нам вдалося сформувати єдину систему на основі спроможностей, яка відповідає стандартам НАТО – це чотири рівні надання медичної допомоги. Основні кроки зроблено, це признано нашими партнерами і ми рухаємося в правильному напрямку",  – підкреслив полковник медичної служби Ігор Хоменко.

За словами начальника медичної служби Збройних Сил України, перший рівень медичного забезпечення формується та реалізується на тактичному рівні за рахунок сил і засобів медичної служби батальйону (з можливим підсиленням) і передбачає надання першої медичної (домедичної), долікарської та першої лікарської допомоги. Це, зокрема, проведення медичного сортування, необхідних лікувально-діагностичних, реанімаційних і стабілізаційних заходів, тимчасового утримання до евакуації.

"Нам вдалося реформувати медичні служби бригад, медичні служби батальйонів, там залишилися тільки ті фахівці, які надають допомогу на першому рівні, тобто так, як це відбувається в медичних службах країн НАТО", – зауважив Ігор Хоменко.

Говорячи про другий рівень медичного забезпечення, полковник медичної служби Ігор Хоменко зазначив, що цей рівень формується та реалізується на тактичному рівні за рахунок сил і засобів медичної служби бригади (з можливим підсиленням) та передбачає надання кваліфікованої медичної допомоги, що включає прийом і сортування поранених, надання їм хірургічної допомоги, проведення реанімаційних та протишокових заходів, тимчасового утримання до евакуації.

За його словами, третій рівень формується та реалізується на оперативному рівні за рахунок військових мобільних госпіталів і стаціонарних військових або цивільних закладів охорони здоров’я, що розгортаються в межах операційної зони, та передбачає надання кваліфікованої і спеціалізованої медичної допомоги (діагностика та необхідне стаціонарне лікування поранених в зоні бойових дій з метою їх найшвидшого повернення до строю або направлення на наступний етап медичної евакуації).

Своєю чергою, четвертий рівень формується та реалізується на стратегічному рівні за рахунок військово-медичних клінічних центрів, закладів охорони здоров’я державної і комунальної власності та передбачає надання високоспеціалізованої медичної допомоги із застосуванням високотехнологічного обладнання та/або спеціалізованих медичних процедур високої складності.

"Модульна побудова медичних підрозділів військових частин і військово-медичних закладів та їх організаційно-штатна структура на кожному рівні медичного забезпечення передбачають також можливість надання медичної допомоги, що надається на нижчому рівні", – підкреслив начальник Головного військово-медичного управління – начальник медичної служби Збройних Сил України полковник медичної служби Ігор Хоменко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ