Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Тернопільському музеї відкрили виставку великодніх листівок УПА

фото - Суспільне
фото - Суспільне
фото - Суспільне
фото - Суспільне
фото - Суспільне
фото - Суспільне
фото - Суспільне
фото - Суспільне
1/4
У Тернопільському музеї політв'язнів експонували великодніх листівок Української повстанської армії.

Про це інформує Суспільне.

Це 14 поштівок, які зібрали працівники цього музею. Такі виготовляли приблизно в 1940–1950 роках у Бельгії або Німеччині та розповсюджували серед української діаспори, розповідає завідувачка відділу музею політв’язнів Уляна Рикун. Вона порівняла поштівку УПА із сучасною.

"Ось, наприклад, ця листівка: невідомо, коли вона була виготовлена і надіслана. Тут зображається тематика патріотична – Ісус Христос виходить з гробниці і дівчина виходить з гробниці і несе тризуб. Це символізує що "Христос Воскрес!", "Воскресне Україна!". Тоді не було незалежної України і вони так патріотично, символічно її зображали. На даний момент зображають такі художні тематики і символи Великодня. Це паска, крашанки, лоза", – зазначила Рикун.

Старша наукова співробітниця музею Леся Олійник розповіла, як повстанці святкували Великдень:

"Перед святкуванням Великодня вони обов’язково приходили до церкви. Причащалися, сповідалися, потім ішли по відповідних хатах, де їх приймали люди. Місце для святкування вони обирали біля джерела або під скелею, або в урочищі. Звичайно, перед цим вони відсилали групу розвідників, аби не попастися в пастку. І якщо розвідники не приходили назад – то вони моментально організовували і відзначали Великдень в іншому місці".

Леся Олійник каже, повстанцям приносили кошики їхні рідні або освячували зв’язкові. Іноді священника з зав’язаними очима приводили до лісу, де ховалися повстанці, щоб він освятив їм їжу. Святкували за столами, які робили собі з гілок.

Виставка буде діяти упродовж двох тижнів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ