Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Трускавці завершився восьмий «Ukr West Art Fest»

На початку зими, традиційно у Трускавці відбувся вже восьмий Міжнародний фестиваль-конкурс мистецтв UKR WEST ART FEST. Про це повідомили у пресслужбі Трускавецької міської ради.
Фото: Трускавецька міська рада

Фестиваль є багатожанровим і проводиться в номінаціях: театральне мистецтво, інструментальна музика, естрадний та народний спів, хореографічне мистецтво. Кожного разу в курортний Трускавець на початку грудня приїжджають вихованці багатьох творчих колективів з усієї України.

Багато учасників фестивалю – це талановиті діти із самого Трускавця, вихованці Народного дому, школи мистецтв імені Романа Савицького, Доброгостівської музичної школи, Будинку учнівської творчості.

Географія цьогорічного Міжнародного фестивалю охопила понад десять регіонів України, серед яких: Миколаївська, Тернопільська, Житомирська, Волинська, Хмельницька, Київська, Дніпропетровська, Сумська, Рівненська, Кіровоградська, Вінницька, Івано-Франківська, Харківська області нашої держави.

Конкурсні виступи оцінювало чотири різних склади журі. Місцевих фахівців доповнили такі визнані фахівці як Науменко Оксана, доцентка Інституту практичної культурології та артменеджменту Національної Академії керівних кадрів культури і мистецтв (НАКККІМ), кандидатка психологічних наук, провідна методистка з вокально-хорового жанру відділу з науково-методичної роботи комунального закладу “Київський обласний центр народної творчості та культурно-освітньої роботи”, яка оцінювала виступи в номінації «вокал» та провела чудовий майстер-клас на тему: «Розвиток вокальної техніки. Співоча дикція».

Серед представників журі театрального жанру до Трускавця завітали Євгенія Скрипник та Сергій Виниченко.

Пані Євгенія є художнім керівником «Театру Щирих». Вона є членкинею спілки театральних діячів України, викладачкою кафедри рисунку та майстерності автора КНУКІМ, авторкою та викладачкою методики «Архітектура емоцій».

Крім роботи у складі журі пані Євгенія провела чудовий майстер-клас на тему: «Тіло мовить. Актуальні техніки пластичної виразності у роботі актора».

Сергій Виниченко – відомий театральний блогер, автор проєкту «Театральна риболовля», теоретик театру, людина, яка в рік дивиться і аналізує понад 200 вистав. Чудовий співрозмовник, до аналізу конкурсних вистав якого дослухалися всі керівники, що наступного дня завітали до конференц-зали Палацу культури імені Т. Шевченко.

На цьогорічний фестиваль в Трускавець завітали 34 хореографічних колективи з різних регіонів України. Крім хореографії в цей конкурсний день був представлений ще один жанр «театр мод».

Вихованці гуртка конструювання та моделювання одягу «Батерфляй» Комунального позашкільного навчального закладу Центру дитячої та юнацької творчості «Ріднокрай» з міста Кривий Ріг представили колекцію «Україна моя».

В рамках конкурсної програми фестивалю був проведений майстер-клас від члена журі фестивалю в номінації хореографія Шевчука Валерія Івановича з міста Кривий Ріг на тему «Основи народного танцю «Полісся». Валерій Шевчук є Заслуженим діячем мистецтва України, хореографом-постановником, керівником народного хореографічного колективу.

Цей фестиваль був щедрим на нагороди. Цілих сім Гран-прі в різних жанрах та номінаціях отримали учасники конкурсної програми.

Так, в номінації «інструментальна музика» переможцями стали Зразковий оркестр народних інструментів «Колорит», Палац культури Енергетик, місто Южноукраїнськ, Україна, керівник та диригент оркестру Пилипова Оксана.

Ще одне Гран-прі отримали юні саксофоністи з Трускавця: Іваночко Андрій, Тершак Віктор, Хічілмаз Тимур, Возняк Святослав – вихованці Трускавецької школи мистецтв імені Романа Савицького, керівник Сойка Роман Васильович, концертмейстер Маркович Ірина Михайлівна.

Серед вокальних ансамблів не було рівних дівчатам з Народного художнього колективу дитячого фольклорного ансамблю “Яворина” Школи мистецтв імені Миколи Леонтовича з міста Київ. Старша група ансамблю отримала Гран-прі в номінації «народний спів». Педагоги, що займаються з дітьми: концертмейстер Харченко Валентин Ілліч, педагоги з вокалу, керівник колективу Мілевська Оксана Іванівна та Бонковська Ірина Анатоліївна, педагог з вокалу Шевченко Світлана Миколаївна є популяризаторами української народної пісні.

В номінації «естрадний вокал» Гран-прі фестивалю отримала трускавчанка Ольга Сенюга, керівниця вокального гуртка «Незламні» Трускавецького народного дому. Ольга виступала у п’ятій віковій категорії з піснею «Буревіями».

Багато хореографічних колективів представили на огляд журі цікаві та змістовні номери, але за технічною складністю, синхронністю виконання, майстерністю постановки не було рівних Народному художньому колективу України театру танцю «В гостях у казки» КЗ «Школи естетичного виховання «В гостях у казки» Кропивницької міської ради». Цей знаний в Україні колектив з міста Кропивницький очолюють Заслужені працівники культури України Русул Ірина та Русул Микола.

Народний художній колектив України Театр танцю «В гостях у казки» КЗ Школа естетичного виховання «В гостях у казки» Кропивницької міської ради отримав Гран-прі в номінації «народна хореографія».

Володарем Гран-прі в номінації сучасна хореографія стала Школа танцю «Marmus» з міста Дрогобич, керівник Мусійчук Марта. Хореографічна композиція «From U to Z» вразила журі своєю досконалістю та технічною складністю.

Володарем Гран-прі в номінації «театральне мистецтво» став народний музичний театр юного актора «FantaziaNew» з міста Києва. Художній керівник Тетяна Погребняк представила на конкурсну програму виставу «От у нас на хуторі» за мотивами української класики, яка і стала найкращою.

Хореографічний колектив трускавецької школи мистецтв імені Р.Савицького «Золоті діти» (керівники Ніна та Олександр Мойсеєнки) з великим завзяттям та наполегливістю представили хореографічні номери “Козацька шапка”, “Гуцулка”, “На галявині”, “Танець з бартками” й отримали дві перші та дві другі премії.

Приємним подарунком стали перемоги й учнів Доброгостівської ДМШ:

– ансамбль бандуристів «Сонячні струни» – 1 місце,

– Гафіна Марія – I місце,

– Пасемко Марія – I місце,

– Липовський Артем – I місце,

– Пасемко Анна – II місце,

– Карпин Олена – II місце.

А вихованка гуртка «Художнє слово» (кер. Георгіна Янів) Народного дому Трускавця виборола перше місце в номінації художнє читання».

Також вітаємо з перемогою вихованців Будинку учнівської творчості м.Трускавець на Міжнародному фестивалі «UKR WEST ART FEST»:

– учасників гуртка «Сценічна мова» (керівник Галина Бучкович) – Ірину Летнянку – I місце; Марію Шимко – II місце; Ірину Нестер – II місце; Адріану Янів – II місце; Валентину Янів – II місце;

– учасників гуртка «Школа вокалу «Хвиля» (керівник Роксолана Мартинюк) –  Ямелинець Софію – I місце; Ямелинець Соломію – I місце; Івасівку Вікторію – I місце; Савчак Соломію – I місце; Гацько Дар’ю – I місце; дует сестер Ямелинець – I місце;

– дует “Gemelly” Янів Адріана та Валентина – II місце;  Герич Кароліну – II місце; Кіселичник Анну – II місце; Морозову Вероніку – II місце; Войтюк Анастасію – II місце; Прись Аріну – II місце;

– учасників гуртка «Естрадно-вокальний» (керівник Оксана Петришин) – Віктора  Мінчака – І місце; Олену Шологін – II місце; Божену Петранівську – II місце.

Під час церемонії нагородження колективи отримали свої нагороди, керівники отримали подяки та сертифікати про проходження майстер-класів

Міжнародний фестиваль-конкурс «Ukr West Art Fest» зібрав цьогоріч майже півтори тисячі учасників. Це люди, котрі декілька днів проживали в трускавецьких готелях та санаторіях, або ж на квартирах, харчувалися тут та купляли собі сувеніри на згадку, відвідували СПА та робили фото на згадку про перебування у курортній столиці України. Тому кожен такий фестиваль – це додаткова промоція, додаткове залучення коштів у місто, зазначив на щотижневій нараді 4 грудня міський голова Андрій Кульчинський.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ