Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Центрі легеневого здоров’я провели тренінги для медсестер про туберкульоз

Цими днями у Львові в рамках проєкту USAID Ukraine - USAID Україна "Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні", що виконує PATH, у співпраці і на базі Львівського міжрегіонального тренінгового центру Центру легеневого здоров'я відбулося перше триденне навчання. Про це повідомляє ЛОР.

Перші 19 медичних сестер із Донецької та Житомирської областей успішно його завершили, удосконаливши свої знання та практичні навички.  Фахівці вже мають досвід і беруть участь у виявленні та лікуванні людей, які захворіли на туберкульоз, а також у проведенні профілактичних заходів.

«Через плинність кадрів та нестачу сімейних лікарів у прифронтовій Донецькій області вагома частина обов’язків щодо виявлення та лікування хвороби лягає саме на медичних сестер первинної ланки. Їхнє перше навчання відбулося ще у 2020 році під час семінарів для мультидисциплінарних команд  первинної ланки в часи впровадження пілотної моделі «Впровадження інноваційних підходів до удосконалення виявлення та лікування хворих на ТБ надавачами послуг закладів ПМСД Донецької області на основі результатів виявлених прогалин».  Медичні сестри Житомирської області також мають досвід та проходили попереднє навчання в рамках проєкту міжнародної організації «Лікарів без кордонів»», – розповіли організатори. 

З липня по вересень цього року заплановано ще 9 таких тренінгів. Очікуємо, що 200 медичних сестер оновлять свої знання та навички у веденні випадків лікарсько-чутливого та лікарсько-стійкого  туберкульозу, діагностиці та лікуванні латентної туберкульозної інфекції. 

Під час практичних занять учасники відпрацювали алгоритм дій медичної сестри щодо виявлення побічних реакцій на протитуберкульозні препарати, збору мокротиння, роботи з контактами хворих на  туберкульоз, замовленні препаратів та веденні облікової документації. Окрему увагу приділили темі інфекційного контролю та гігієні кашлю.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ