Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

У центрі НЕЗЛАМНІ захиснику відновлюють зір за методикою втручання на кришталику

Військовий, батько трьох малолітніх дітей пошкодив зір, коли намагався витягти поранених побратимів з-під щільного ворожого вогню. Аби бодай частково відновити зір захисникові, офтальмологи Національного реабілітаційного центру НЕЗЛАМНІ застосували власну методику втручання – так звану шовну підтримку кришталика. Про це інформує ЛМР.
Фото: НЕЗЛАМНІ

42-річний Максим Тристан із села Бондарі, що на Полтавщині. У чоловіка троє дітей: 9-річна донечка та два менші сини, віком 8 і 3 роки. Максим мав всі законні підстави не служити у війську. Однак, саме заради своїх дітей, він вступив до лав ЗСУ добровільно.

«Прийняв для себе таке рішення, бо не хотів, аби мої діти побачили весь той жах, який несе за собою ворог. Не такого майбутнього я для них хотів», - каже він.

Воював Максим у складі 17-ї окремої танкової бригади імені Костянтина Пестушка, на посаді піхотинця. Поранення отримав на Бахмутському напрямку наприкінці грудня. Тоді потрібно було забрати поранених та загиблих з поля бою.

«Ніхто не хотів виходити. Нас було дві групи по три людини. Перша група пішла і повернулася. Сказали, що не підуть, бо там просто пекло. Треба було пройти під щільним ворожим вогнем понад пів кілометра. Моя група посиділа трохи і рушила», - пригадує боєць події того дня.

Військовослужбовці таки потрапили під обстріл. Хлопці лягли на землю і поповзли. Максим зачепив рукою міну. Каже: «Відчув, що лице все в крові. Не бачив нічого. Було страшно. Боявся наразитися на ще одну міну. Аби розуміти, куди повзти, слухав побратима. Він скеровував мене і я таки зумів дібратися до безпечної зони, де мені надали допомогу».

Максиму уламком міни відірвало два пальці на лівій руці. А ударною хвилею пошкодило всі структури лівого ока. Поранений реагував лише на світло. Річ у тому, що у Максима вроджена вада зору – він погано бачить на праве око, яке хоч фізично і не постраждало, але свою функцію не виконує. На лівому ж до поранення було 100% зору.

У прифронтових шпиталях воїну провели первинні хірургічні втручання. А для того, аби поборотися за бодай часткове відновлення зору, захисника скерували до спеціалістів центру НЕЗЛАМНІ.

«Зараз я практично нічого не можу робити: ні автівкою кермувати, та що там говорити, навіть вдома в побуті в звичних речах не вправляюся», - каже Максим.

«Внаслідок мінно-вибухової травми пацієнт отримав контузію лівого ока важкого ступеня з посттравматичною ускладненою катарактою та субретинальним крововиливом. Пацієнту була проведена операція лівого ока, а саме факоемульсифікація катаракти та імплантація інтраокулярної лінзи», - розповідає про стан пораненого та проведені втручання офтальмологиня центру НЕЗЛАМНІ Ольга Левицька.

 Через те, що звʼязки кришталика частково розірвані, а його положення було нестабільним, під час операції спеціалісти центру використали власну методику – так звану шовну підтримку кришталика. Також лікарі-офтальмологи прооперували й інше око пацієнта – те, що з вродженою вадою. Після кількох проведених втручань, гострота зору Максима почала поступово покращуватися. На цей час вже вдалося досягнути 60% гостроти зору правого ока, та лікарі очікують на подальше відновлення зору травмованого лівого ока. 

Довідка

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) – це унікальне місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і роботичне протезування. Постраждалим не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. Також у центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією постраждалих військових та цивільних. Мета центру – аби люди з воєнними травмами не змушені були їхати на лікування за кордон, а рятувати, протезувати, реабілітувати їх можна було в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ