Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У центрі UNBROKEN захиснику протезували 2-міліметрову судину нижньої кінцівки

Фото: Unbroken
Фото: Unbroken
Фото: Unbroken
Фото: Unbroken
1/2
Хірурги центру UNBROKEN зробили все можливе, аби повернути молодому захисникові і батькові здатність повноцінно рухатися після важкого поранення. 23-річний львів’янин Олег Козира у війську з 2020 року, і будь-що прагне і далі боронити країну. Про це повідомляє ЛМР.

Олег пішов на строкову службу і підписав з армією контракт. Уже на 2-й день повномасштабного вторгнення він опинився у вирі війни. Поранення отримав цьогоріч у червні на Донеччині, на Лиманському напрямку.

«Нас штурмували. Я чув ворога, бачив його за кілька метрів, готувався до полону та прощався з життям. Дивом нам вдалося відстрілятись. Ми відбили їхню атаку! Але в цей момент на нас скинули вибухівку з дрона. У мене маленька дитина – дівчинка, 10 місяців. І єдина думка тоді була: я ще так хочу її побачити!», – розповідає військовий.

Олег отримав множинні осколкові поранення. Найбільше посікло ліву ногу, внаслідок чого утворилася псевдоаневризма передньої великогомілкової артерії. Тобто артеріальна судина патологічно розширилася та могла розірватися будь-якої миті.

Ще один істотний наслідок мінно-вибухової травми в Олега – це втрата чутливості в кінцівці і обмеження її рухливості. Це сталося через рубець, що утворився на місці поранення і затиснув важливий нерв. Якщо його не звільнити, то хлопець не зможе повноцінно ходити – він кульгатиме. У такому стані молодий воїн потрапив до центру UNBROKEN.

«Ми мали два варіанти: або перев’язати артерію й виключити її з кровотоку, або складніший – спробувати провести протезування. У випадку цього пацієнта зробити це було непросто. Річ у тім, що ділянка ушкодження розташована в дистальній частині гомілки, де калібр судини дуже маленький – приблизно 2 міліметри. Це ювелірна робота. Але, на щастя, під час операції, провівши ревізію, ми зрозуміли, що нам це під силу – шунтування можливе. Ми висікли псевдоаневризму, провели резекцію та використали власну вену пацієнта для протезування артерії. Кровотік відновився успішно», – розповідає Дмитро Ройко, судинний хірург відділення судинної хірургії лікарні святого Пантелеймона.

Також хірурги змогли звільнити нерв, який був втягнутий у рубець та впливав на чутливість і рухливість кінцівки. Тож операція повністю вдалася, а рухливість ноги поступово повертається. Попереду в Олега ще тривале відновлення. Опісля захисник планує повернутися на фронт. 

Довідка

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) – унікальне місце, де дорослі та діти, які постраждали від російської агресії, отримують комплексну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і протезування.  Постраждалим не лише встановлюють протези –  тут їх виготовляють. Також поранені отримують фізичну, психологічну і психосоціальну реабілітацію та відновлення у супроводі фахівців. Всю допомогу пацієнтам надають безкоштовно. Центр відкрили у квітні 2023 року.

Центр протезування та ортезування міжнародного рівня, площею 1000 квадратів, відкрили 10 травня 2024 року на базі центру UNBROKEN за підтримки уряду Німеччини. Тут в рік зможуть виготовляти понад тисячу протезів, навчати майбутніх протезистів та проводити дослідження й розробки.
 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ