Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

У Варшаві українці упорядкували могили воякам армії УНР

1/3
27 жовтня 2018 року українська громада Польщі зібралася, аби упорядкувати могили воїнів Української Народної Республіки, які спочивають на православному кладовищі у Варшаві в районі Воля. Прибирання проводилося до Дня всіх Святих, яке у Польщі відзначають 1 листопада. Про це йдеться у повідомленні Українського інституту національної пам'яті.

Нині на цвинтарі розташовані два козацькі меморіали та стоїть кілька поодиноких хрестів. На сьогодні це 106 могил, а загалом на кладовищі – майже 300 таких поховань.

Подібну акцію українці та поляки, які живуть у Варшаві, проводять із 2016 року, кілька разів на рік. Її організатором є Громадська ініціатива за доглядом могил воїнів УНР у Варшаві. Її учасники запрошують 1 листопада о 17:00 зустрітися біля козацьких могил, щоб ушанувати воїнів і запалити свічки пам’яті.

Після Варшави, акція із упорядкування могил пройде у Любліні.

«Це наш моральний обов’язок подбати про могили борців за волю України, зокрема цього року, коли відзначаємо 100-річчя самостійності України, за яку боролися ті, які там спочивають», – запрошують приєднатися до ініціативи її організатори, Українське Товариство у Любліні. Упорядкування могил петлюрівців на православному кладовищі, що на вулиці Липова, в Любліні, відбудеться у вівторок, 30 жовтня 2018 року о 14:00. Детальніше за посиланням.

Нагадаємо також, що 3 листопада о 12:00 Посольство України у Польщі запрошує усіх охочих долучитись до світової акції «Запали свічку пам’яті», присвяченої 85-тим роковинам Голодомору.

За матеріалами інтернет-ресурсу «Наше слово»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ