Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Великих Мостах відкрили дитячий будинок сімейного типу

У місті Великі Мости, що на Червоноградщині з’явився дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ). Урочисте відкриття відбулось напередодні за участі керівництва області, району та міста.
фото - пресслужба ЛОДА

Про це інформує пресслужба ЛОДА.

На подвір’ї біля будинку зібралась велика сім’я подружжя Миколи та Надії. У родину влаштували на спільне проживання та виховання 4 дітей, які були позбавлені батьківського піклування. Усі вони – рідні сестри. Найстаршій Лілії – 16 років, Вікторії – 12, Есмеральді – 11, а наймолодшій Асі – 7 рочків. Також сім’я виховує рідного сина Артема.

«Вражають Люди, котрі знаходять у собі сили та мотивацію, займаються вихованням й піклуються про своїх дітей, та дітей, яким ця турбота необхідна трохи більше. Їхні вчинки безумовно заслуговують на повагу з боку суспільства і підтримки з боку держави та громади, адже виховання – це дійсно складний процес, що потребує значних духовних та фінансових ресурсів. Дитячі будинки сімейного типу – це сучасна здорова альтернатива старим радянським інтернатам. Обласна державна адміністрація робить усе необхідне, аби подібного роду будинки, як заклади сімейного виховання дітей, домінували на Львівщині. Адже ця альтернатива напрацьована й широко розповсюджена по всьому світу і сприяє тому, щоб діти мали комфортні умови для свого зростання», - сказав заступник голови ЛОДА Віталій Загайний.

ДБСТ будувався упродовж останніх двох років. Плануванням та дизайном інтер’єру займалось подружжя самостійно. Будинок має два поверхи. Він облаштований комфортними кімнатами з окремими санвузлами, усім необхідним приладдям для навчання та дозвілля дітей. Також є простора кімната для занять спортом та ігор.

«У Львівській області залишилось понад 160 дітей без батьківського піклування, які поки не влаштовані у сім’ї. Що більше ми докладатимемо зусиль до створення подібного роду закладів  на Львівщині, то швидше зможемо вирішити проблему сирітства на території області», - відзначив начальник Служби у справах дітей Львівської ОДА Володимир Лис.

Це вже третій відкритий дитячий будинок сімейного типу на території області у поточному році. Інші два створили у селі Мокротин Львівського району та в місті Борислав Дрогобицького району.

«Мене часто запитують, а як я справляюся з усіма дітьми і хто мені допомагає. А я щиро відповідаю, що діти – це і є моя головна підтримка і опора. Вони довго чекали на об’єднання, тому радо допомагали готуватись до переїзду: прибирали, облаштовували свої кімнати. Зараз дівчата мої головні помічниці по господарству», - зазначила мати Надія.

Мета створення ДБСТ - забезпечити належні умови для виховання в сімейному оточенні дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Дитячий будинок сімейного типу -  це окрема сім'я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання від 5 до 10 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Держава забезпечує пріоритет сімейного виховання та створює умови для їх розвитку, надаючи сім’ям, які приймають на виховання  дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування матеріальну та соціальну підтримку.

До слова, в області функціонує 38 дитячих будинків сімейного типу та 80 прийомних сімей в яких виховуються та проживають 417 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ