Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У яких випадках дані про стаж роботи можуть підтвердити свідки

Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області розповіло у яких випадках дані про стаж роботи можуть підтвердити свідки.

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон 1058) страховий стаж обчислюється за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку (до 01.07.2000) – на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності Законом 1058, а також даних, включених на підставі цих документів до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Нагадаємо: основним документом, що підтверджує стаж роботи до впровадження системи персоніфікованого обліку, є трудова книжка.

У разі відсутності у особи трудової книжки або відповідних записів в ній стаж роботи встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами. 

Важливо! За відсутності документів про наявний стаж роботи і неможливості одержання їх внаслідок ліквідації підприємства, установи, організації або відсутності архівних даних, або з інших причин, стаж роботи підтверджується показаннями не менше двох свідків, які знали заявника по спільній з ним роботі на одному підприємстві, в установі, організації або в одній системі і мають документи про свою роботу за час, стосовно якого вони підтверджують роботу заявника (постанова Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 № 637).

Зверніть увагу! Відповідна норма діє і у разі, коли підприємства, установи, організації розміщуються (розміщувалися) на тимчасово окупованих територіях або в районах ведення бойових дій. Факт пошкодження чи знищення майна (документів) підприємств, установ, організацій або їх правонаступників внаслідок воєнних (бойових) дій, спричинених військовою агресією Російської Федерації проти України, підтверджується, зокрема, довідками, виданими виконавчими органами, військовими, військово-цивільними адміністраціями, актами Державної служби з надзвичайних ситуацій, довідками Національної поліції, актами або будь-якою іншою інформацією та/або документами, які підтверджують факт пошкодження чи знищення майна внаслідок бойових дій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, які заявник додає до заяви.

Слід зазначити, що для підтвердження стажу на підставі показань свідків особа звертається до територіального органу Пенсійного фонду України з відповідною заявою, в якій зазначає період роботи, назву підприємства, установи, організації, їх місце знаходження, посаду, на якій працювала, та дані про двох свідків.

Свідки, які знали заявника по спільній з ним роботі на одному підприємстві, в установі, організації або в одній системі, надають документи про свою роботу за час, стосовно якого вони підтверджують роботу заявника, зокрема, трудову книжку або будь-які інші документи (дані в реєстрі застрахованих осіб, довідки, виписки з наказів, особові рахунки і відомості на видачу заробітної плати, письмові трудові договори і угоди, та інші документи, які містять відомості про періоди роботи).

На підставі показань свідків органи Пенсійного фонду України підтверджують стаж роботи для призначення пенсії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ