Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У ЄС розуміють: кібербезпека України – це їхня безпека, – Іванна Климпуш-Цинцадзе

Європейський Союз зацікавлений у поглибленні співпраці з Україною у сфері кібербезпеки. Про це заявила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе за результатами зустрічі з Віце-президентом Єврокомісії з питань Єдиного цифрового ринку Андрусом Ансіпом у Брюсселі 5 грудня.

Віце-прем’єр-міністр зазначила, що нагальним завданням для України є захист  від кібератак, мішенню яких неодноразово ставали об'єкти критичної інфраструктури країни. “Посилена співпраця між Україною та ЄС могла б створити міцну платформу для протистояння кібератакам”, – зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе. Зокрема, Україна зацікавлена у залученні до роботи Агентства з питань мережевої та інформаційної безпеки Європейського Союзу (ENISA), до діяльності Європейського центру досліджень та компетенції з кібербезпеки, а також  до тренінгів ЄС щодо координації механізмів спільного реагування ЄС та держав-членів на масштабні інциденти та кризові ситуації в галузі кібербезпеки.

Андрус Ансіп заявив, що Євросоюз готовий до поглиблення співпраці з Україною у сфері кібербезпеки. “Жодна країна не здатна самостійно ефективно протидіяти кібератакам. Ми маємо об'єднати наші сили”, – наголосив Єврокомісар.

Він також зазначив, що, зважаючи на взаємопов'язаність, яка сьогодні існує у світі, кібератака проти однієї країни неминуче впливає на інші. Зокрема, він нагадав про вірус “NotPetya”, деструктивний вплив якого відчули далеко за межами України.

Сторони погодилися, що посилення кібербезпеки України та поглиблення співпраці у цій сфері відповідає інтересам і ЄС, і України.

Віце-прем’єр-міністр зазначила, що цифрова економіка є однією з пріоритетних у співпраці України з Європейським Союзом. “За три роки постійного діалогу з європейською стороною в рамках “Східного партнерства” нам вдалося досягнути значного прогресу в цій сфері”, – підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Віце-прем’єр-міністр запропонувала закріпити співпрацю з ЄС у цій галузі шляхом узгодженого робочого плану. За її словами, такий план буде зосереджений на оновленні додатків Угоди про асоціацію, що стосуються цифрової економіки, а також низки додаткових заходів, запропонованих українською стороною у Дорожній карті щодо інтеграції цифрових ринків України та ЄС.

“Засідання Ради асоціації в грудні – чудова нагода для того, щоб дати чіткий політичний сигнал щодо нашої спільної готовності поглибити інтеграцію у цифровій сфері”, – заявила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Разом з тим вона наголосила на важливості спільного моніторингу виконання поставлених завдань.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ