Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У ЄС заборонили перевіряти гомосексуальну орієнтацію біженців

Перевіряти гомосексуальну орієнтацію біженців за допомогою психологічних тестів у ЄС буде не можна. Суд Євросоюзу вирішив, що це суперечить праву на недоторканність особистого життя, - DW.

Прохачі статусу біженця не повинні проходити психологічне тестування для визначення їхньої сексуальної орієнтації. Рішення про заборону ухвалив у четвер, 25 січня, Суд Європейського Союзу в Люксембурзі. Як зазначається у рішенні, такі тести нині надто ненадійні, щоб обґрунтовувати таким чином втручання у приватне життя біженців.

Приводом для розгляду справи в суді став позов нігерійця, який попросив притулку в Угорщині. У проханні про надання притулку чоловік заявив, що на батьківщині йому загрожує небезпека через його гомосексуальність. І хоча угорська влада встановила, що висловлювання претендента достовірні і не суперечать одне одному, у психологічному висновку йдеться, що заявлена сексуальна орієнтація нігерійця не підтвердилася.

Як зазначається у рішенні Суду ЄС, чиновники мають право проводити акти експертизи стосовно шукачів статусу притулку, щоб встановити, наскільки ті потребують захисту. Однак ця процедура повинна відповідати Хартії Євросоюзу з прав людини, особливо у тому, що стосується права на захист гідності людини, а також права на недоторканність приватного та сімейного життя.

У свою чергу, суд постановив, що посягання на права шукача притулку припустиме лише тоді, коли експертиза базується на "достатньо достовірних методах". Однак визначення сексуальної орієнтації це не стосується. Згідно з рішенням суду, якщо претендент не може надати доказів своєї гомосексуальності, то влада під час ухвалення рішення про надання йому притулку може базуватися на правдоподібності його висловлювань.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ