Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Західноукраїнському центрі відкрили унікальну генетичну лабораторію

У Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі запрацював підрозділ, який виконуватиме імуно-генетичні обстеження для пацієнтів до і після трансплантації, а також для дітей з онкологічними, онкогематологічними та нефрологічними захворюваннями.

Фото: ЛОР

Про це повідомили у пресслужбі Львівської обласної ради. 

Як розповіли у закладі, новітні методи генетичної діагностики, які будуть проводити у центрі, досі були доступні лише у референс-лабораторії Києва. Пріоритетним напрямком нового підрозділу є HLA-типування різної роздільної здатності (дослідження HLA-антигенів для визначення сумісності органів і тканин двох осіб — ред.)

«Створення підрозділу генетики й HLА-типування продиктовано передовсім розвитком трансплантології у нашому Центрі. Ми розпочали, і продовжуємо це робити досить успішно, трансплантації нирки та кісткового мозку. На сьогодні у Центрі проведено близько 10 пересадок нирки й 5 аутологічних пересадок стовбурових клітин. Тож можна сказати, що мотивацією для нас є наші пацієнти, які потребують специфічного лікування. І ми намагаємось це їм забезпечити», — зазначив директор центру Андрій Синюта.

Потужності генетичного підрозділу лабораторії дозволяють щорічно охоплювати понад 1000 пацієнтів.

«Молекулярно-генетичні дослідження потрібні для встановлення діагнозу пацієнтам онкогематологічного профілю і моніторингу їхньої терапії, для підбору донорів у дотрансплантаційний період, а також у тракті спостереження за дітками після трансплантації», — розповіла завідувачка Клініко-лабораторії Центру Алла Мих.

Фото: ЛОР

Прилади, на яких виконуватимуть високоспеціалізовані генетичні дослідження, у лабораторії синхронізовані з контролем якості закордонних лабораторій, і залучені до системи зовнішнього міжлабораторного моніторингу, кажуть медики.

«Новий підрозділ спроєктований за сучасними європейськими стандартами. Тому тут є усе, щоб зберегти стерильність у приміщенні: є бокси біобезпеки, інші додаткові можливості для збереження якості досліджуваного матеріалу і реагентів», — додала Алла Мих.

Фото: ЛОР

Перший заступник голови Львівської обласної ради Євгеній Гірник додав, що відкриття такого відділення є дуже важливим кроком для ранньої діагностики онкології в мешканців Львівщини, і не тільки. 

«Кожен з нас розуміє надзвичайну важливість відкриття цього відділення. Діти - це наше майбутнє, майбутнє нашої країни і їх здоров’я - це базова складова цього майбутнього. Я не фахівець в медицині, але дозволю собі допустити, що шок та стрес війни можуть спровокувати різні стани в організмі. Ми досі маємо наслідки Чорнобиля, які в тому числі обернулися сплеском онкології й нинішня ситуація має такі ж загрози для здоров’я. Людство навчилося лікувати рак, і величезну роль в цьому має рання діагностика»,— зазначив Євгеній Гірник.

До створення нового унікального підрозділу активно долучились меценати благодійного фонду «Крила надії»: на капітальний ремонт приміщень, умеблювання та закупівлю необхідного обладнання пішло понад 4 млн грн.

До слова, щорічно в центрі отримує стаціонарну допомогу 7-7,5 тис. дітей, і проводиться понад 70 тис. амбулаторних консультацій. З початку воєнних дій в наш Центр було госпіталізовано 1700 і надано амбулаторну допомогу 8500 внутрішньопереміщеним та евакуйованим пацієнтам з інших областей України з різноманітними орфанними захворюваннями, у тому числі пацієнти з онкологічними, онкогематологічними, нефрологічними патологіями, а також хворі, які потребують паліативної допомоги.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ