Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Жидачеві відкрили пам’ятник Герою України Тарасу Матвіїву

1 жовтня на міському кладовищі у Жидачеві, відкрили пам’ятник на могилі Героя України, українського журналіста та громадського діяча, письменника і військовослужбовця Тараса Матвіїва. Про це повідомили у пресслужбі ЛОР.
Фото: ЛОР

Відкриття хреста присвятили першому святкуванню свята Покрови Пресвятої Богородиці 1 жовтня та Дню захисників та захисниць України.

Тарас Матвіїв (1989 — 2020 р. р.) був випускником факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. Працював кореспондентом загальноукраїнських телеканалів, дописував у ЗМІ Львівщини. Активний учасник Революції гідності, член кількох громадських організацій патріотичного напрямку. Був депутатом Жидачівської райради, організатором військово-патріотичних вишколів.

Влітку 2015 року пішов служити добровольцем Окремої добровольчої чоти “Карпатська Січ”, воював у Пісках. У Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного отримав військове звання молодшого лейтенанта. З грудня 2019 року служив за контрактом на посаді командира взводу у 24 ОМБр.

Загинув 10 липня 2020 року, під час ворожого мінометного обстрілу позицій Об'єднаних сил поблизу с. Троїцького Попаснянського району на Луганщині. Указом Президента України Тарасові Матвіїву, молодшому лейтенанту, було присвоєно (посмертно) звання «Герой України».

На церемонію відкриття пам'ятника у супроводі військового оркестру 24 ОМБр імені короля Данила прийшли рідні Тараса Матвіїва, влада Жидачівської громади, громадськість, духовенство. Вшанували побратима, друга і соратника депутати Львівської обласної ради Тарас Чолій і Іван Щурко.

"Жодного каменю світу не вистачить для того, щоб показати ту любов, яку молоді хлопці і дівчата відчували до нас. Цей пам'ятник не є місцем смутку. Це місце гордості, любові, подяки. Час проведений тут має стати часом для роздумів про те, а що ж ми зробили для нашої свободи і незалежності", – зазначив Тарас Чолій.

“Коли ми бачимо такий знаменний хрест, можемо, як апостол Петро, запитати "Де твоя, смерте, перемога?". Хай сьогоднішня молитва стане подякою Тарасові, родині Матвіїв, побратимам, з якими він воював. І нехай це свідоцтво віри молодої людини, яка шукала волі, і прийшла до того часу, коли змогла прославити свою країну, буде нам великим заохоченням любити Бога і Україну понад усе" – звернувся до присутніх єпископ-помічник Стрийської єпархії Української греко-католицької церкви Богдан Манишин.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ