Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

У Житомирі нарешті перейменували вулицю Героїв Сталінграду

В Житомирі згідно з вимогами Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки” вулиці Героїв Сталінграда повернуто історичну назву — вулиця Театральна

Відповідне рішення було розглянуто і ухвалено на засіданні двадцять сьомої сесії міської ради, яке відбулося 28.09.2017 року, після звернення Українського інституту національної пам'яті .

Окрім того, міська рада зобов'язала Житомирську філію Державного підприємства  “Національні інформаційні системи” внести зміни до Словників Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Нагадаємо, що в травні до Українського інституту національної пам'яті звернувся мешканець міста Житомир із інформацією щодо неналежного виконання Житомирською міською радою Закону України про “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки” та затримкою із перейменуванням вулиці Героїв Сталінграду.

Довідково. Відповідно до пп. “є” п. 4 частини першої ст. 1 Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки”, вулиця Героїв Сталінграду підлягає перейменуванню, оскільки найменування цього топоніму походить від назви міста, у якій використано ім'я Сталіна (псевдонім, справжнє прізвище Джугашвілі) Йосипа Віссаріоновича (1878-1953) — особи, яка причетна до Жовтневого перевороту 1917 р., діяльності комуністичної партії та яка обіймала керівні посади в комуністичній партії та вищих органах влади та управління СРСР (у1922-1925 рр. – Генеральний секретар ЦК РКП(б), у 1925-1934 рр. – Генеральний секретар ЦК ВКП(б), з 1941 р. – Голова Раднаркому СРСР, у 1946-1953 рр. – Голова Ради Міністрів СРСР, Генералісимус Радянського Союзу. За постановою Київського апеляційного суду від 13 січня 2010 р. вказана особа визнана винною в організації вчинення злочину геноциду частини української національної групи, внаслідок чого було знищено 3 млн. 941 тис. осіб).

Топонім “Героїв Сталінграду” не пов'язаний з опором та вигнанням нацистів з України.

Український інститут національної пам’яті

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ