Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львівській області декомунізують ще 31 вулицю

За рішенням робочої групи з питань декомунізації при Львівській ОВА, у Львівській області в межах процесу декомунізації переназвуть ще 31 топонім в 11 громадах. Про це пише ЛОР.
Фото: ЛОР

Здебільшого йдеться про вулиці, названі в радянський час як Миру, Дружби (Народів), Визволення (України), Перемоги. 

Від 27 липня 2023 року громади мали піврічний термін, аби самим визначитися з новими назвами топонімів, які мають ідеологічний радянський характер та є відбитками колонізації наших земель впродовж багатьох років. Якщо до 27 січня 2024-го громада не змінила назву топонімів, до 27 квітня така відповідальність, за законом, перейшла до голів громад. Вони мали повноваження своїм розпорядженням перейменувати вулиці або площі, оминаючи громадські обговорення, сесії та виконком. Від 27 квітня по 27 липня своїм розпорядженням перейменувати місцеві топоніми може начальник обласної військової адміністрації.

Чому військова адміністрація втрутилась в перейменування вулиць на Львівщині

“18 липня начальник Львівської ОВА Максим Козицький перейменував 134 вулиці у 33 громадах області. 31 вулиця, яку ми рекомендували перейменувати сьогодні, – це ті, про які нам стало відомо останнім часом, які громади або громадськість самі подали, і більшість із них також мали свої пропозиції щодо нових назв. Водночас на розширеному засіданні робочої групи, разом із військовими, ветеранами, істориками та краєзнавцями, ми обговорили кожну пропозицію назви, в більшості випадків підтримали громади, проте де-не-де таки запропонували актуальніші назви”, – пояснює Юрій Холод - в.о. голови Львівської обласної ради та заступник голови робочої групи з питань декомунізації при Львівській ОВА.

Як зазначив учасник робочої групи з питань декомунізації, депутат обласної ради Захар Миляник, 27 липня – крайній термін, аби перейменувати решта радянських топонімів, які підлягають декомунізації розпорядженням начальника обласної військової адміністрації. 

“Надалі громади, як і до того, зможуть самі, консультуючись з громадами, рішенням місцевих рад перейменовувати топоніми в межах населених пунктів. Нам, відповідно до закону, йшлося саме про шкідливі ворожі терміни, якими російські окупанти роками намагалися нам прищепити дружбу, братерство і спільну перемогу, яка в тому числі стосувалася і перемоги над нами. Щиро вдячний нашим військовим, які під час відпусток або вже як ветерани долучаються до декомунізації, часто штовхають цей процес по всій Україні, пропонують як назви вулиць імена конкретних героїв російсько-української війни, побратимів, або вагомі прізвища захисників України всіх періодів. Дякую за роботу всій робочій групі”, – каже Захар Миляник.

За результатами рішення робочої групи підготують розпорядження начальника Львівської ОВА, яким він до 27 липня 2024 року має остаточно переназвати визначені топоніми.
Нагадаємо, за минулий рік, робоча група з питань декомунізації при Львівській ОВА, спільно з депутатами, управлінцями, ветеранами, військовими і громадами демонтували на Львівщині понад 310 радянських ідеологічних пам’ятників.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ