Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У зоопарку Коста-Рики вчені знайшли крокодила «незайманим народженням»

Вчені задокументували перший відомий випадок «незайманого народження» крокодила, який жив ізольовано протягом 16 років у зоопарку Коста-Рики.

Про це пише Reuters

У 2018 році самка американського крокодила відклала 14 яєць у своєму вольєрі, що є нерідким явищем серед рептилій, що містяться в неволі. Однак більш загадковий факт стався після трьох місяців інкубації, коли в одному яйці виявилося повністю сформоване мертвонароджене дитинча крокодила. 

Відповідно до дослідження, опублікованого в журналі Biology Letters, вчені перевірили генетичний склад плоду крокодила. Вони знайшли послідовності ДНК, які показують, що це було результатом факультативного партеногенезу (FP) або розмноження без генетичного внеску самців.

Феномен FP, який деякі вчені називають скороченням «незаймане народження», також був задокументований у інших видів риб, птахів, ящірок і змій. Вчені сказали, що це перший відомий приклад у крокодила.

У FP яйцеклітина самки може розвинутися в дитину без запліднення сперматозоїдом чоловіка.

Під час створення яйцеклітини клітина-попередник ділиться на чотири клітини: одна стає яйцеклітиною та зберігає ключові клітинні структури та гелеподібну цитоплазму, тоді як інші містять додатковий генетичний матеріал.

Тоді одна з цих клітин по суті діє як сперматозоїд і зливається з яйцеклітиною, щоб стати «заплідненою».

Американський крокодил вважається вразливим і знаходиться під загрозою зникнення в дикій природі. Згідно з однією гіпотезою, FP може бути більш поширеним серед видів, які знаходяться на межі вимирання, йдеться в дослідженні.

Вчені заявили, що «незаймане народження» Коста-Ріки може привести до нової інформації про предків крокодилів, які ходили по землі в тріасовий період приблизно 250 мільйонів років тому.

«Це відкриття пропонує дивовижне уявлення про можливі репродуктивні здібності вимерлих архозаврів, родичів крокодилів і птахів, особливо членів Pterosauria і Dinosauria», — йдеться в дослідженні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ