Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Удосконалення методики оцінки мисливських угідь розглянули на засіданні робочої групи

Сьогодні, 4 грудня, відбулося засідання робочої групи Львівської обласної ради з напрацювання методики оцінки мисливських угідь. Про це інформує прес-служба Львівської ОДА.

До складу робочої групи увійшли представники Львівської обласної ради, Львівського обласному управляння лісового та мисливського господарства, Обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Галсільліс» та науковці. Від Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації участь у робочій групі взяв заступник директора Максим Василишин.

Ведення мисливського господарства та полювання тісно пов’язані із земельними та лісовими масивами, на яких водяться тварини. Стаття 1 ЗУ «Про мисливське господарство та полювання» визначає, що мисливські угіддя – це ділянки суші та водного простору, на яких перебувають мисливські тварини, і які можуть бути використані для ведення мисливського господарства.

Будь-яке користування природними ресурсами, в тому числі й земельними, на яких водяться мисливські види тварин і проводяться полювання, є платним.  Ця норма визначена в усіх європейських країнах, хоча й з певними особливостями щодо визначення вартості за користування, отримувача оплати – власника земельної ділянки чи громади.

У 2000 році прийнято Закон України «Про мисливське господарство», статтею 24 якого передбачено плату за користування мисливськими угіддями. Відповідно до прикінцевих положень, ця стаття набула чинності з 01.01.2015 року.

Однак, дана норма практично не діє, у зв’язку відсутністю підзаконного нормативно-правового акту, який би визначав алгоритм та методику плати за користування мисливськими угіддями. У зв’язку з цим, доцільно ставити перед центральними органами виконавчої влади питання про напрацювання дієвого механізму щодо встановлення розміру та порядку сплати за користування лісовими мисливськими угіддями і затвердження на загальнодержавному рівні єдиної методики нарахування плати за користування мисливськими угіддями з урахуванням їх місця знаходження, природних якостей, інших факторів, а також визначення суб’єкта, наділеного правом здійснювати нарахування та отримувача плати.

За результатами засідання робочої групи, Львівському обласному управлінню лісового та мисливського господарства доручено напрацювати пропозиції до  методики нарахування плати за користування мисливськими угіддями.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ