Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

УГКЦ висловлює занепокоєння щодо екологічної ситуації в Україні

УГКЦ виступила із Зверненням, яке підготувало Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства із питань екології з приводу проблем, пов’язаних з весняними підпалами рослинності та її залишків — про це «Гал-info» повідомили у Департаменті інформації УГКЦ.
«Милі нашим очам весняні метаморфози природи часто супроводжуються таким негативним явищем, як спалювання минулорічної трави, опалого листя та інших рослинних залишків. Як наслідок, в пік весняного і осіннього підпалів, повітря в містах, а особливо в селах перетворюється із ароматного та життєдайного в отруйне та небезпечне для нашого здоров’я і життя, — йдеться у Зверненні. — Причини цього явища неоднорідні. Часто діти підпалюють суху траву на луках та пасовищах просто задля розваги. Працівники комунального господарства та дорожніх служб, спалюючи рослинні рештки, полегшують собі працю. Господарі присадибних ділянок і фермери роблять це не лише для наведення порядку, але, як правило, також у добрій вірі про позитивний ефект попелу для підвищення врожайності. Спалювання рослинних залишків спричинює багатогранну шкоду, яку ми зазвичай не усвідомлюємо через дефіцит екологічної освіти i, таким чином, не тільки стаємо жертвами власної діяльності, але й наражаємо на небезпеку здоров’я своїх ближніх та суттєво погіршуємо якість нашого природного довкілля. У цьому сенсі важливо взяти до уваги, що при згорянні рослинних решток у повітря вивільняються такі шкідливі для людини та її довкілля сполуки, як окиси азоту, чадний газ, важкі метали та ціла низка інших канцерогенних сполук, найвідомішим представником яких є бензапірен. Окрім того, з димом, у повітря вивільняються діоксини. На присадибних ділянках рослини нерідко обробляють пестицидами, які вивільняються у повітря при згорянні рослинних залишків».
«Додаткова проблема полягає в тому, що з листям часто горить і безліч усілякого сміття, що істотно підсилює забруднення атмосфери. Так, наприклад, при згорянні  поліетиленового пакету в повітря вивільняються десятки хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Щільний чорний дим від тління пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні. При горінні гуми, окрім згаданого, утворюються канцерогенна сажа і оксиди сірки, що викликають респіраторні захворювання. Відповідно, підпали є особливо небезпечними для здоров’я дітей, а також для тих, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзилліти. Окрім безпосередньої загрози для здоров’я людини, спалювання листя і сухої трави призводить до такої екологічної шкоди як руйнація ґрунтового шару, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми», — йдеться у Зверненні.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ