Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Угорщина посилить контроль за імпортом зернових з України

Угорщина посилить контроль за імпортом зерна з України та планує відновити мито та квоти на ввезення українських олійних і зернових культур.

Про це повідомило Міністерство сільського господарства Угорщини з посиланням на заяву угорського очільника міністерства Іштвана Надя, пише Forbes

«Наша країна вводить нові заходи й ще жорсткіше контролюватиме зерно, що надходить з України, щоб воно дійсно могло потрапити до країн початкового призначення», – заявив Надь.

За словами міністра, російсько-українська війна, енергетична криза та збільшені витрати на сировину створюють труднощі для угорських фермерів. 

«Українське сільське господарство, яке має повний безмитний статус, почало експортувати великі обсяги птиці, яєць і меду на європейський ринок, що витісняє угорську продукцію з її традиційних ринків і знижує ціни реалізації фермерів нижче рівня виробництва», – наголосив він.

Міністр ініціює запровадження обовʼязкової Електронної системи управління дорожнім рухом (EKÁER), через яку відстежуватиметься експорт зернових та олійних культур з України.

Таким чином контролюючі органи отримуватимуть більш точне уявлення про кількість зернових та олійних культур, що прибувають до країни автотранспортом, зможуть накладати штрафи, а незадекларовані вантажі – конфіскувати як заставу, заявив Надь.

Він пояснив, що Єврокомісія сказала «ні» загальному відновленню митних зборів на українську сільськогосподарську продукцію, тому Угорщина виступає з ініціативою «хоча б тимчасово для групи товарів знову запровадити тарифи та кількісні обмеження на імпорт українських зернових та олійних культур», які надходять наземним транспортом.

Нагадаємо, за рік після початку війни Україна експортувала 10–15% свого зерна через сухопутний кордон із Польщею. У результаті ціни на внутрішньому ринку впали більше ніж на половину, вважають польські аграрії. Співставне падіння цін спостерігається і на світових ринках.

Польські фермери з осені 2022 року протестують, вимагаючи в уряду пільгових кредитів, посилення прикордонного контролю з Україною та фінансових компенсацій. 

5 квітня подав у відставку міністр сільського господарства Польщі Генрик Ковальчик. 

Під час зустрічі 7 квітня міністр аграрної політики України Микола Сольський та новопризначений голова Міністерства сільського господарства Польщі Роберт Телус домовились протягом тижня розробити нові правила транзиту сільськогосподарських культур.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ