Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Україна - Польщі: серед похованих у Грушовичах є три вояки УПА

Директор українського Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович спростував інформацію польських колег про відсутність могил членів Української повстанської армії на кладовищі у Грушовичах.

За його словами, український спостерігач Святослав Шеремета повідомив, що серед 18 поховань є щонайменше три поховання воїнів УПА.

"Це підтверджують спогади очевидців, архівні дані, характер та глибина поховань, супровідний матеріал. Підтверджуються свідчення та спогади, що воїнів УПА підзахоронювали переважно вночі до цивільних поховань", - заявив Шеремета.

Представник української делегації наголосив, що зруйнований пам’ятник УПА у Грушовичах був надмогильним, а не символічним, як вважає Польща.

Нагадаємо, ІНП Польщі заявив, що на місці надгробного пам'ятника воїнам УПА немає відповідних поховань. У результаті археологічних досліджень на цьому місці були виявлені цивільні поодинокі поховання 16 осіб, серед яких чоловіки, жінки та діти. 

У квітні 2017 року активісти та представники польських націоналістичних організацій розібрали надгробний пам'ятник воїнам УПА на кладовищі села Грушовичі поблизу Перемишля.

У відповідь український Інститут національної пам'яті призупинив процес легалізації польських меморіальних об'єктів на території України з вимогою об'єктивного розслідування фактів знищення українських місць пам'яті в Польщі за період від 2014 по 2017 рр. через відсутність реакції Варшави.

Новоє время

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ