Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна експортує до ЄС майже вчетверо більше товарів, ніж до Росії

Євросоюз - найбільший торговий партнер України за показниками експорту. Про це повідомляє Представництво ЄС з посиланням на український Держстат.

"У 2016 році, після двох років падіння торгівлі через зовнішню агресію, глобального зниження цін на сировину та потужної економічної кризи, експорт з України до ЄС знову почав зростати - до 3,7%", - йдеться у повідомленні.

Водночас до решти країн обсяги українського експорту за 2016 рік скоротилися на 8,9%.

Зокрема, надалі знижувався експорт до Росії - на 25,6%, додають у представництві Євросоюзу.

Це пояснюють переважно торговими обмеженнями, які РФ запровадила щодо України.

Як результат, ЄС зараз є найбільшим партнером України з експорту: його частка склала 37,1% загального експорту країни у 2016 році, сказано в повідомленні.

Експорт з України до Росії, натомість, становить лише 9,9% від загальних обсягів.

У Представництві відзначають, що у багатьох країнах Євросоюзу імпортні тарифів для українських товарів були знижено чи доведені до нуля.

А на сільськогосподарські товари з України запроваджені квоти, в межах яких продукти можуть завозити без мита.

"Торгівля активізується пізніше"

"З іншого боку, збільшення торгівлі наразі залишається помірним. Більш істотна активізація у торгівлі між Євросоюзом і Україною відбуватиметься - поступово - пізніше", - прогнозують автори повідомлення.

Зокрема передбачається, що повністю Угода про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС буде запроваджена упродовж семи років.

Раніше головним торговим партнером України за показниками експорту була Росія, однак після анексії Криму та початку конфлікту на Донбасі економічні зв'язки між країнами суттєво скоротилися.

З грудня 2015 року в Україну заборонено ввозити російські товари російського виробництва (у минулому році ембарго продовжили до кінця 2017 року).

Росія також запровадила продуктове ембарго на експорт з України щонайменше до початку 2018 року.

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ