Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

НБУ: блокада кордону польськими фермерами вдарила по імпорту, а не експорту

Надалі їх вдалося частково компенсувати

Фото: Depositphotos

Найбільших втрат через блокаду кордону польськими фермерами зазнав не український експорт, а імпорт товарів в Україну.

Про це в телеграмі повідомляє Національний банк України.

Після повномасштабного російського вторгнення Польща стала найбільшим торговельним партнером України з огляду на географічну та культурну близькість. Із-за недоступності морських шляхів, українські експортери переорієнтувалися на наземні шляхи через європейські кордони, насамперед Польщу.

В результаті у 2022 році на Польщу припало майже 15% експорту товарів з України. Найсуттєвіше збільшилися обсяги поставок продовольчих товарів, зокрема зернових (насамперед пшениці).

Українські експортні ціни були нижчими за польські, що відповідно позначилося й на внутрішньому ринку Польщі. Водночас ціни на пшеницю змінювалися й на світовому ринку.

На початку повномасштабного вторгнення росії світові ціни різко зросли, сягнувши свого піку в червні 2022 року. Проте надалі вони знизилися на 25–30% через нарощування експорту росією та високі врожаї в США.

Наслідком цих процесів стало посилення конкуренції між українськими та польськими товарами на європейському ринку, що мало відчутний вплив на україно-польські торговельні відносини. Спочатку окремі країни ЄС запровадили обмеження на імпорт деяких продуктів з України, а пізніше – польські фермери та автоперевізники заблокували кордони.

Однак найбільших втрат через блокаду зазнав не український експорт, а імпорт товарів в Україну. Прямі втрати імпорту товарів у перший місяць блокади становили 500 млн дол. США, експорту – 160 млн дол. США.

Надалі їх вдалося частково компенсувати: втрати імпорту – збільшенням поставок іншими шляхами, а експорту – запуском та нарощуванням потужностей нового морського коридору. 

 Завдяки повноцінній роботі нового морського коридору Україна зможе не лише компенсувати втрати від блокади кордонів і запровадження ліцензування зерна, а й повернутися на традиційні зарубіжні ринки.

Такі тенденції вже спостерігаються. В останні місяці українське продовольство повертається на ринки Азії та Африки, а металургійна продукція – на ринки Азії та Америки.

НБУ припускає, що блокада кордонів припиниться в ІІ кварталі 2024 року та не призведе до значних втрат експортерів.

Негативний вплив на діяльність підприємств-імпортерів також не буде тривалим і компенсується завдяки використанню запасів та певному надолуженню поставок у наступні періоди.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ