Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна і Казахстан співпрацюватимуть в атомній галузі

Україна і Казахстан активізують мультимодальні перевезення Європа-Азія-Європа та співпрацюватимуть в атомній галузі, - прес-служба Віце-прем’єр-міністра України.

Україна і Казахстан реалізовуватимуть комплекс питань з розвитку виробничої кооперації у сфері ПЕК та транспортно-логістичній сфері. Зокрема, обговорюються можливості використання української нафтотранспортної системи для транзиту казахстанської нафти, із використанням потужностей нафтогонів «Одеса-Броди» і «Дружба».

Про це заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко за результатами 13 засідання спільної Міждержавної українсько-казахстанської Комісії з економічного співробітництва.

Він повідомив, що обговорювалися питання розвитку мультимодальних перевезень в напрямку Європа - Азія - Європа. Зокрема, ішлося про збільшення обсягів перевезень вантажів залізничним транспортом між Україною і Казахстаном, формування конкурентних тарифних умов.

За його словами, наразі вивчається можливість використання морського нафтогазового терміналу «Південний» для перевалки нафтопродуктів з Казахстану. Домовлено активізувати експлуатацію українського мультимодального термінала морського порту «Чорноморськ». Зубко зауважив, що Україна готова постачати до Казахстану обладнання для нафтогазової промисловості, зокрема, насоси для перекачування нафти, газоперекачувальні установки, компресорні станції, вантажні автомобілі для нафтогазової галузі, тощо.

За повідомленням Геннадія Зубка, експерти вивчають можливість створення СП з видобутку урану на території обох країн методом свердловинного підземного вилуговування для потреб українських АЕС.

«Плануємо організувати навчання українських фахівців методам підземного свердловинного вилуговування з використанням досвіду і технічної бази Казахстану. Продовжимо співпрацю у питаннях поставок українських іонообмінних смол урановидобувним підприємствам Республіки Казахстан», - зауважив Зубко.

Він наголосив на важливості поглиблення двосторонньої виробничої кооперації в галузі енергоефективності, енергозбереження, виробництва обладнання для використання енергії сонця і вітру.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ