Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна і Норвегія налаштовані на подальше зміцнення співпраці у сфері енергетики

Питанням розвитку українсько-норвезького співробітництва в енергетичний сфері була присвячена зустріч заступника Міністра енергетики та захисту довкілля України Олексія Рябчина з Державним секретарем Міністерства нафтогазової промисловості та енергетики Норвегії Оддом Емілем Інгебрігтсеном, що відбулася у м. Осло 12 лютого 2020 року.

У зустрічі також взяв участь Посол України в Королівстві Норвегія В’ячеслав Яцюка та представники Міністерства з питань клімату та навколишнього середовища Норвегії.

Під час зустрічі відзначалася ключова роль, яку відіграє співпраця у сфері енергетики в українсько-норвезькому партнерстві, що також було підтверджено особливою увагою, приділеною цій темі під час перших переговорів Президента України В.О.Зеленського та Прем’єр-міністра Норвегії Е.Солберг у Нью-Йорку у вересні минулого року. Важливу увагу під час зустрічі було також приділено вже започаткованим інвестиційним проектам норвезьких компаній в Україні у сфері відновлювальної енергетики.

Посол України в Норвегії В’ячеслав Яцюк відзначив значний прогрес, досягнутий у реалізації Спільної заяви щодо посилення українсько-норвезького співробітництва у сфері енергетики, дав високу оцінку новим крокам у цьому напрямі, зокрема, нещодавньому започаткуванню втілення Українсько-норвезької ініціативи з підвищення енергоефективності, а також закликав Уряд Норвегії сприяти дальшому посиленню уваги норвезьких компаній до інвестиційних можливостей українського енергетичного сектору.

Заступник Міністра енергетики та захисту довкілля України Олексій Рябчин заявив про амбіції українського Уряду щодо енергетичного переходу, зниження карбоноємності та підвищення енергоефективності української економіки, що також відкриває нові можливості для інвестиційної діяльності норвезьких компаній в Україні. Олексій Рябчин підкреслив готовність України долучитись до ініціативи ʺНова зелена угодаʺ щодо перетворення Європи на кліматично нейтральний континент та у цьому зв’язку висловив заінтересованість у вивченні найкращого досвіду Норвегії у сфері енергоефективності, розбудови електромобільної інфраструктури, можливостей співпраці держави та бізнесу щодо розвитку науки та інновацій в енергетичній галузі та діяльності. У цьому контексті окрему увагу під час зустрічі було приділено ознайомленню з діяльністю норвезького державного підприємства Enova, створеного Урядом Норвегії з метою заохочення використання інноваційних технологій та продукції, які мінімізують вплив на навколишнє середовище.

У свою чергу Державний секретар О.Е.Інгебрігтсен підтвердив налаштованість Уряду Норвегії сприяти ефективній реалізації домовленостей між Україною та Норвегією у сфері енергетики, відзначивши значний потенціал двосторонньої співпраці на цьому напрямі. Норвезький політик висловив готовність обмінюватися інформацією щодо результативних рішень у сфері енергоефективності, зокрема впровадження на державному рівні заходів зі стимулювання розвитку енергоефективності, використання статистичних даних для прийняття політичних рішень у сфері енергоефективності, будівництва станцій для швидкої зарядки електромобілів, вимог до компаній, які реалізують відповідні проекти їхнього будівництва.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ