Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Україна ініціювала внесення ще трьох номінацій до Списків ЮНЕСКО

Міністерство культури та інформаційної політики України підготувало і направило до ЮНЕСКО три номінаційні досьє для розгляду їх на включення до Списків ЮНЕСКО.

Фото: EPA/UPG

Про це повідомили у пресслужбі відомства. 

"Подання Україною трьох номінацій до Списків ЮНЕСКО в рік відзначення 20-ої річниці прийняття Конвенції ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини та 15-ої річниці ратифікації цієї Конвенції Україною має не просто символічне значення.

В умовах злочинної війни, розв'язаної росією 24 лютого 2022 року в спробі знищити нашу національну ідентичність, традицію, історію та самобутність, нематеріальна культурна спадщина постає не тільки джерелом нашої духовності, а й  основою української незламності. Наша жива спадщина, як ціннісна система, є запорукою нашої перемоги, основою для відновлення, гарантом національної самоідентифікації, яку неможливо знищити", – зазначили у повідомленні. 

Фото: Музей писанкового розпису в м. Коломия

Насамперед ідеться про міжнародну номінацію, підготовлену спільно з Республікою Естонія – «Українська писанка: традиція і мистецтво». Україна вперше подає міжнародну номінацію до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства. Ініціаторами подання виступили Музей писанкового розпису в м. Коломия (Івано-Франківська область), Національна спілка майстрів народного мистецтва України, Конгрес українців Естонії та Український центр у Таллінні. 

Фото: TEXTY.ORG.UA

Так само вперше подається Україною номінація до Реєстру кращих практик з охорони нематеріальної культурної спадщини – «Практика з охорони кобзарсько-лірницької традиції». Ініціаторами подання виступили три Кобзарські цехи – Київський, Львівський та Харківський. Ідеться про практику охорони традиції, яка збереглася живою попри намагання росії та радянської влади знищити її впродовж 300 років.

Фото з відкритих джерел

До Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини подано «Технологію вишивки «білим по білому» міста Решетилівка Полтавської області», елемент нашої живої спадщини, відомий і визнаний не тільки в Україні, а й за її межами. Ініціаторами подання виступили осередки майстерності та професійного навчання в м. Решетилівка. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ