Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Україна може забезпечити завдяки імпорту електроенергії менше ніж 10% потреби

Імпорт електроенергії є одним зі стабілізаційних чинників у періоди її дефіциту та може скорочувати періоди обмежень електропостачання, проте не здатний повністю розв'язувати проблеми відключень.
espreso.tv

Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус у телемаратоні, передає Інтерфакс-Україна

"У години пік ми споживаємо близько 16 тис. МВт. Те, що ми можемо імпортувати, - це менш як 10% нашого споживання, тому одним імпортом ми не можемо закрити наші потреби", - сказав Герус.

За його словами, імпорт може допомагати тоді, коли у нас виникають дефіцити. Завдяки цьому проміжки, коли немає електроенергії, можуть бути коротшими. Але сам по собі імпорт не може вирішити ситуацію, тому що потужність електромережі та можливості імпорту є недостатніми з погляду фізики та техніки, наголосив голова енергокомітету ВР.

Як заявив раніше голова НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький, Україна має можливість позичати чи купляти електроенергію у сусідів, коли вона "падає" на нашій території. 

"Те, що ми знаходимося в одній енергосистемі з Європою, а не росією, білоруссю, як це було ще в лютому цього року до вторгнення — це важливий фактор нашої безпеки. Енергосистема Євросоюзу здатна допомогти нам в скрутний момент і вона це робить. Комерційний імпорт технічно можливий. Укренерго забезпечував можливість такого імпорту в обсязі до 600 МВт. Єдине, потрібен спеціальний механізм, бо вартість іноземної електроенергії вища ніж в Україні", – повідомив Кудрицький.

У листопаді на зустрічі з єврокомісаром з питань енергетики Кадрі Сімсон голова НЕК "Укренерго" заявив, зо Україна в умовах російських обстрілів енергетичної інфраструктури хотіла б мати потенційну можливість імпорту з ЄС значного обсягу електроенергії – 1-1,5 тис. МВт.

"Наразі 500 МВт - це максимальний ліміт імпорту електроенергії з Європи в Україну. Ми хотіли б, щоб цей обсяг був значно більшим - близько 1000-1500 МВт", - сказав він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ