Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна не готова експортувати картоплю до країн Африки

Попри те, що у країнах Європейського союзу спостерігається значний неврожай картоплі, а їхні експортні зобов’язання перед країнамиАфрики залишаються під загрозою, українські аграрії через низку причин не готові витіснити європейську картоплю з африканського ринку своїм продуктом.

Про це повідомляє Соцпортал, посилаючись на Інфо-Шувар.

В країнах ЄС назріває картопляна криза - через екстремальні погодні умови місцеві фермери зібрали один з найгірших врожаїв картоплі за останні 5 років. Представники плодоовочевого бізнесу стурбовані цією ситуацією, найбільш занепокоєні компанії, які мають довгострокові контракти на поставку картоплі з покупцями віддалених ринків, наприклад, Африки. Саме це змусило європейців розпочати пошук альтернативних джерел поставок, одним з яких теоретично могла б стати Україна. Експерти галузі розказали, чому ми не зможемо скористатись цією можливістю.

"Ще в серпні європейці почали шукати можливість доставки української картоплі в Африку. Зацікавленість була обумовлена суттєвою різницею в цінах - в ЄС цього року ціни в 2 рази вищі від минулорічних, а в Україні картопля протягом всієї осені була мінімум в 2 рази дешевша від європейської. Але, навіть, за таких умов ми не можемо конкурувати з європейською картоплею на ринку Африки. Причина не лише в дорогій логістиці в цей регіон, на жаль, в нас все ще нелегко знайти картоплю з якістю, яка б відповідала вимогам африканських покупців. Розвантажити наш ринок поставками в прикордонні з нами регіони ми теж не можемо, вхід української картоплі до країн ЄС заборонено через фітосанітарні невідповідності, а в країнах СНД пропозиція власної картоплі досить велика. Наслідком цього є низька ціна на нашу картоплю, особливо на фоні суттєвого подорожчання інших складових борщового набору", - коментує ситуацію Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи.

Такі країни як Сенегал та Мавританія щороку імпортують понад 60 та 50 тис. тонн картоплі, відповідно. До 90% поставок відбувається з ЄС. Україна щороку експортує не більше 12-15 тис. тонн картоплі, при тому, що власне виробництво становить більше 20 млн. тонн. Сьогодні ціни в африканських країнах в декілька разів вищі, ніж в Україні, але доставка картоплі з України в Північні та Західні країни Африки коштує в 2,5-3 рази дорожче, ніж сама картопля.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ