Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Здоров'я

Україна отримала 2 млн доз вакцини Moderna

Сьогодні Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) доставив в Україну 2 000 040 доз мРНК вакцини від COVID-19 виробництва американської компанії Moderna. Ця партія вакцин надається урядом США через глобальний фонд COVAX. Про це йдеться на сайті USAID.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України, вакцини Модерна з цієї поставки призначені для використання мобільними бригадами, які щеплюють організовані колективи та професійні групи попередніх етапів.

Мета ініціативи COVAX, яка є безпрецедентним прикладом співпраці міжнародної спільноти, - забезпечити, щоб усі країни, незалежно від рівня доходу, отримали рівний доступ до вакцин проти COVID-19. Поставки в рамках COVAX продовжуватимуться, і до кінця 2021 року, як очікується, Україна отримає достатню кількість вакцин різних виробників, щоб захистити до 20% населення від COVID в рамках ініціативи.

"Наша ключова мета — захистити якнайбільше українців від COVID-19. Ми вдячні партнерам, які допомагають нам у цьому. Щодня ми збільшуємо обсяги вакцинації, щоб усі охочі мали доступ до вакцинації. Я закликаю українців, які ще не щепились, не зволікати і відвідати найближчий центр масової вакцинації, щоб захистити своє здоров’я", - сказав Віктор Ляшко, міністр охорони здоров'я України.

«Надзвичайно важливо, що більше вакцин надходить зараз, і більше людей в Україні можуть отримати захист від COVID-19, особливо в контексті наступних хвиль пандемії. Ми вдячні уряду США, який зробив можливою цю найновішу поставку. Кращий доступ до вакцин для всіх країн є найбільш ефективним шляхом подолання пандемії. Дуже важливо, щоб люди, особливо ті, хто належить до груп ризику, скористалися  можливістю зробити щеплення та уникли згубного впливу COVID-19 на їхнє здоров’я та життя їхніх сімей”, - сказала Лора Білл, в.о Голови представництва ЮНІСЕФ в Україні.

«ВООЗ вітає першу доставку вакцини Moderna через механізм COVAX в Україну. Через COVAX за останні місяці в Україну було доставлено понад 2 мільйони доз вакцин і сьогоднішня доставка подвоїть доступні вакцини. Ця вакцина широко використовується в США та інших країнах. У середині липня понад 1,4 мільйона українців отримали дві дози вакцини, і ми закликаємо жителів України скористатися можливістю зробити щеплення", - говорить д-р Ярно Хабіхт, представник ВООЗ та Голова Бюро ВООЗ в Україні.

Зберігання й логістику мРНК-вакцин, отриманих від COVAX, із дотриманням правильного холодового ланцюга в Україні забезпечує Агентство США з міжнародного розвитку USAID. 

Хоча в Україні з’являється більше вакцин, охоплення вакцинацією проти COVID-19 ще недостатнє для того, щоб люди могли відмовитись від дотримання фізичної дистанції та носіння масок, тому дотримуватися цих практик потрібно продовжувати.

Ініціатива COVAХ спрямована на забезпечення справедливого та рівноправного доступу до вакцин від COVID-19 для кожної країни світу. Роботу COVAX координують Глобальний альянс з вакцин та імунізації (GAVI), ВООЗ та Коаліція з питань інновацій для готовності до епідемій (CEPI), а ЮНІСЕФ взаємодіє з виробниками та партнерами щодо закупівель та логістики вакцин від COVID-19. COVAX працює з організаціями громадянського суспільства, виробниками вакцин, урядами США, Великобританії, Європейського Союзу, зі Світовим банком та іншими.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ